Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2021

Ondanks lockdown toch een NK Junioren

De uitzondering op de lockdown voor topsporters heeft goed uitgepakt voor de oudste juniorencategorie. Zij kunnen zich alsnog opmaken voor het Nederlands kampioenschap allround, dat in het tweede weekend van januari gepland is. Het toernooi voor de junioren B, dat gelijktijdig gehouden zou worden, is wel afgelast en zal op een later, nog te bepalen, moment worden ingehaald.

Foto : Soenar Chamid

Door de huidige zeer strenge coronamaatregelen is sporten en aan wedstrijden meedoen voor veel schaatsers haast onmogelijk geworden. Dat de oudste junioren toch om de nationale titels mogen strijden, is te danken aan het deelnemersveld, dat voornamelijk uit schaatsers van de KNSB Talent Teams bestaat. Die talenten vallen volgens de door de overheid gehanteerde definitie onder de noemer topsport en omdat zij het grootste deel van de startlijst in beslag zullen nemen, valt het toernooi onder de uitzonderingsregels. Dat het toernooi als basis dient om de selectie voor het WK samen te stellen speelt daarbij ook een belangrijke rol. 

Op de landelijke kalender komen naast het NK voor junioren B, ook enkele andere wedstrijden alsnog te vervallen. De Gruno Bokaal en de Utrecht City Bokaal, beide gepland in het weekend van 8 en 9 januari, zijn afgelast. De laatste plaatsen die bij die wedstrijden te verdienen waren voor het Daikin NK Allround en Daikin NK Sprint voor senioren zullen op een alternatieve wijze ingevuld worden. 

Al met al is Sieme Kok, voorzitter van de Sectie Langebaan & Kortebaan van de KNSB, tevreden. "Ik ben zeer content dat we dit seizoen, ondanks alle beperkingen, ook voor de junioren A wat kunnen betekenen. Dit zijn de toekomstige toppers die over een aantal jaar om olympische medailles zullen strijden. We hebben ervoor gevochten en met medewerking van ijsbaan Kardinge is het gelukt om dit belangrijke NK doorgang te laten vinden", meldt hij. 

Het NK voor junioren A wordt gehouden in het weekend van 8 en 9 januari in Groningen. Tijdens dit toernooi worden naast de allroundtitels ook nationale titels op de 500, 1000, en 1500 meter en de mass start verdeeld. Schaatsers die op de deelnemerslijst staan kunnen aansluiten op trainingsuren van KNSB Talent Teams in hun regio volgens de daar geldende coronaprotocollen. 

Meer informatie over het NK Junioren is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan