Tickets
Shop
Nieuws 07 aug 2021

Dul verrast zichzelf met marathontitel: 'Heb meer inhoud gekregen'

Elisa Dul heeft voor het eerst in haar carrière de Nederlandse titel op de marathon op haar naam geschreven. Na 42 kilometer inlineskaten op de Wielerbaan Rotterdam was de 22-jarige rijdster uit Oene haar medevluchters Maya de Jong en Beau Wagemaker in de eindsprint veel te snel af. "Het verliep perfect voor mij."

Foto : Glenn Wassenbergh

Beau Wagemaker trok al vroeg in de wedstrijd ten aanval en zag alleen Elisa Dul en Maya de Jong met haar meeglippen. Het drietal kreeg de ruimte van het peloton en zag de voorsprong, mede dankzij een goede samenwerking, al snel oplopen tot een halve minuut. Met nog zeven ronden te gaan en een dikke minuut voorsprong wist de kopgroep dat het ging strijden om de nationale titel en omdat Wagemaker zichzelf de minste kansen toedichtte in de eindsprint was zij degene die de dans probeerde te ontspringen. Dul wist dat ze haar niet moest laten gaan en reageerde op iedere aanval.

"Ik vond het eigenlijk wel lekker dat Beau dat deed. Op die manier kwam er tenminste een beetje tempowisseling in de wedstrijd", gaf Dul na afloop van de race toe. De rijdster uit Oene wist dat ze over de rapste benen beschikte en deed er dan ook alles aan om er een sprint-à-trois van te maken. Dat lukte, al had ze met nog één ronde te gaan verrassend de koppositie ingenomen. "Dat was niet helemaal de bedoeling", lachte ze. "Maar ik wist dat ik op mijn sprint kon vertrouwen, waardoor ik vanaf de laatste bocht volle bak naar de finish ben gegaan. Gelukkig kwamen ze er allebei niet meer overheen!"

Na het passeren van de meet kon Dul, die in het verleden al twee keer Nederlands kampioen was geworden op de 1000 meter, haar geluk niet op. "Ik ben hier heel blij mee, had dit van tevoren niet gedacht. Normaal gesproken ben ik meer van de korte afstanden, maar de laatste jaren heb ik steeds meer inhoud gekregen en gaan de marathons me steeds beter af. Dat ik het vandaag, een dag nadat Marijke (Groenewoud, red.) de puntenkoers won, kan afmaken, is alleen maar mooi", aldus Dul, die het inlineskaten de laatste jaren op een lager pitje heeft gezet.

Als lid van de ploeg van Jillert Anema ligt haar prioriteit bij het schaatsen. "Maar dit seizoen passen de skeelerwedstrijden goed in het programma", beweert de Gelderse. "Behalve dat ik het ontzettend leuk vind om te doen, houd je ook een beetje de wedstrijdspanning erin." Voor komend seizoen is het olympisch kwalificatietoernooi in december haar belangrijkste doel. Tijdens dat toernooi hoopt ze zich op de 1000 en/of 1500 meter te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking. "Je traint er ontzettend hard voor en het zit allemaal dicht bij elkaar. Als je die ene dag in topvorm bent, kan je er zomaar bijzitten. Daar moet ik in geloven."

Masters/Junioren A & B
Hans van de Wetering uit Noordeinde werd in de categorie 40+ winnaar van het Daikin NK Marathon voor Masters. Hij finishte als eerste, voor Jarno van Wingerden en Robert Wierts. 
In de categorie 50+ ging de nationale titel naar Geert Kruims, die op de streep zelfs net iets sneller was dan Van de Wetering. Zilver en brons waren voor respectievelijk Wim Kwakkel en Johan Boef. Niek Bravenboer behaalde het goud in de categorie 60+ voor Jan Heuver en Jan Paauwe.

Bij de vrouwen veroverde Karen Teuling de nationale titel. Het zilver was voor Clarine Bronkhorst en op de derde plaats eindigde Gitte Kloek. Bij de Junioren B veroverde Bret Groot de nationale marathontitel op de marathon. Hij was in de eindsprint te snel voor Chris Berkhout en Asif Muhammad. Bij de vrouwen ging het goud naar Angel Daleman. Nummers twee en drie werden respectievelijk Marieke de Vries en Sofia Schilder. Ewout Beijeman en Patricia Koot wonnen de marathon bij de junioren A. Deze wedstrijd werd tegelijkertijd verreden met de marathon voor senioren.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan