Tickets
Shop
Nieuws 06 aug 2021

Hoolwerf en Groenewoud winnen puntenkoers: 'Had niet verwacht dat het zou lukken'

Bart Hoolwerf en Marijke Groenewoud hebben zich tot Nederlands kampioen gekroond op de puntenkoers. De 23-jarige Hoolwerf en de 22-jarige Groenewoud verzamelden veruit de meeste punten en konden de overwinning al ver van tevoren vieren. "Deze kan ik mooi weer op het lijstje bijschrijven."

Foto : Neeke Smit

De puntenkoers bij de vrouwen was nog maar net onderweg of Groenewoud kreeg het al op haar heupen. De 22-jarige Friezin zag haar kans schoon om ervandoor te gaan en kreeg alleen Fleur Veen in haar kielzog mee. De twee kregen alle ruimte van het peloton, al was de samenwerking volgens Groenewoud niet om over naar huis te schrijven. "Ik zei een paar keer tegen haar: neem nou over, maar dat deed ze niet. Ik moest het dus helemaal zelf doen", aldus Groenewoud, die extra gebrand was om de twee punten voor de neus van Veen keer op keer weg te kapen.

Groenewoud slaagde in haar missie en bouwde haar voorsprong gestaag uit. Met nog vijf ronden te gaan werden de twee koplopers weer ingerekend door het peloton, maar de Nederlandse titel kon de Hallumse eigenlijk al niet meer ontgaan. Zelf had ze dat toen nog niet door: "Ik had geen flauw idee wat de situatie was. Ik probeerde wel een aantal keer te seinen naar de kant, maar ik kreeg geen gehoor", aldus Groenewoud, die na het passeren van de finish niet durfde te juichen. "Mensen uit het publiek feliciteerden me, dus toen dacht ik: dan zal het wel kloppen. Mijn coach bevestigde het daarna."

Na het teleurstellend verlopen EK Inlineskaten in Portugal (Groenewoud kwam alleen in actie op de marathon, maar kwam daar door het gedrang niet aan sprinten toe) was de Nederlandse titel op de puntenkoers een mooie opsteker voor de wereldkampioen op de mass start. "Ik wist dat ik het kon en dat ik sterk genoeg was, dus dan is het heel mooi als het lukt. Zaterdag rijden we nog het NK Marathon en daarna gaat de focus weer op het schaatsen. Daar ligt de focus sowieso wel op, maar dit is leuk om tussendoor te doen, zeker omdat we ook kunnen winnen!"

Hoolwerf: 'Dit was er eentje uit het boekje'
Zo overtuigend Groenewoud bij de vrouwen won, zo overtuigend won Bart Hoolwerf de puntenkoers bij de mannen. De 23-jarige rijder van Team Jumbo-Visma sprong al vroeg in de wedstrijd met Gary Hekman en Christian Haasjes mee en besloot even later zelfs in zijn eentje op avontuur te gaan. Hoolwerf hield een hoog tempo vast en verzamelde in de beginfase al heel wat punten. Toen de race over de helft was, kwam er in het peloton een tegenaanval van Crispijn Ariëns, die Casper de Gier en Ruben Ligtenberg meenam. 

Dat was gunstig voor Hoolwerf. "Ik dacht: als ik me een beetje inhoud, kan ik ze opvangen. Gelukkig kon ik mijn karretje bij Crispijn aanhaken (De Gier en Ligtenberg reden er een paar meter achter, red.) en hoefde ik alleen maar bij hem in de buurt om de titel veilig te stellen. De twee punten hoefde ik niet van hem af te snoepen, want als ik bij elke ronde één punt zou pakken, zou ik er sowieso genoeg hebben." Met nog vijf ronden te gaan, wist de 23-jarige Hoolwerf dat het goed zat. "Ja, dit was een puntenkoers uit het boekje, ik had niet verwacht dat het op deze manier zou lukken. Supermooi!"

Hoe trots Hoolwerf ook op zijn titel is, hij wilde nog even kwijt dat hij het jammer vond dat de opkomst tijdens dit NK laag was. "Sommige jongens kiezen een vakantie boven een NK en dan denk ik bij mezelf: er zijn wel gewoon titels te vergeven. Op het EK hebben we kunnen zien dat we als land tekort komen op sommige vlakken, dus door aan zulke wedstrijden mee te doen, kunnen we het niveau juist weer omhoog proberen te krikken. Dat is de reden dat wij als team altijd aan de start verschijnen. Als we de sport groter en professioneler willen maken, moeten we daar allemaal ons steentje aan bijdragen", aldus Hoolwerf.

Junioren A & B/Kadetten
Bij de junioren A, die tegelijkertijd met de senioren reden, gingen Ewout Beijeman en Patricia Koot er met de nationale titel vandoor. Bij de junioren B schreef Sanne Oosterwijk de puntenkoers op haar naam. Oosterwijk werd kampioen dankzij een dappere ontsnapping, waarmee ze uiteindelijk 20 punten bij elkaar sprokkelde. Het zilver ging naar Angel Daleman (12 punten) en het brons naar Sofia Schilder (7 punten).

Bret Groot was de beste bij de mannen. De jongeling was oppermachtig, maakte zich al vroeg los van de groep en bleef met een totaal van 25 punten Chris Berkhout (10 punten) en Bas Kee (9) voor. Maaike Koelewijn en Sem Spruit wonnen de puntenkoers bij de kadetten. Koelewijn hield Jette Beek en Janne Boos achter zich, terwijl Joël Haasjes de brutale uitdager was van Spruit. Haasjes moest uiteindelijk genoegen met het zilver; Levi Kapp eindigde als derde.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan