Tickets
Shop
Nieuws 04 apr 2021

Voskamp verkast naar Worldstream: 'Dit stond op mijn bucketlist'

Na twee succesvolle seizoenen bij het Development Team Fryslân is Dione Voskamp klaar voor een nieuw avontuur in haar schaatsloopbaan. De 24-jarige sprintster verdedigt komend seizoen de zwarte kleuren van Team Worldstream, waar ze een lang gekoesterde wens in vervulling ziet gaan. "Dit stond altijd al op mijn bucketlist."

Foto : Vincent Riemersma

Ze heeft het altijd al graag hardop willen uitspreken, maar nu mag Dione Voskamp zich écht 'topsporter' noemen. Niet dat ze zich de afgelopen jaren bij het RTC Zuidwest (nu KNSB Talent Team) en het Development Team Fryslan geen topsporter voelde, maar daar kon ze zich niet voor de volle honderd procent op het topsportleven richten. "Om het schaatsen te kunnen bekostigen, moest ik ernaast gaan werken en op zoek gaan naar sponsoren", legt ze uit. "Maar nu ik een contract heb bij een profteam, is die last eraf en kan ik alles voor m'n sport doen. Ik merk dat ik daar heel veel energie van krijg."

Volgens de Lierse maakte het afgelopen seizoen eens te meer duidelijk dat de commerciële teams meer privileges krijgen dan de niet-commerciële teams. Om dezelfde voorrechten als haar concurrenten te krijgen ('hoe ga je ze anders verslaan?'), zat er voor Voskamp maar één ding op: de telefoon pakken en bellen. "Ik ben sowieso iemand die het niet erg vindt om ergens op af te stappen. Het laat zien dat je enthousiast bent", aldus Voskamp, die na de tweede World Cup aanklopte bij Team Worldstream. "Je kunt je maar beter op tijd aanmelden, want voor je het weet hebben ze geen plekje meer voor je."

Calgary
Na meerdere gesprekken met hoofdcoaches Rutger Tijssen en Kosta Poltavets kreeg Voskamp vorige week het verlossende telefoontje dat ze komend seizoen aan de slag mag bij Team Worldstream. Opluchting en blijdschap maakten zich meester van de Westlandse, die al enkele jaren tot de beste 500 meter rijdsters van Nederland behoort. Bij het WK Kwalificatietoernooi eind december gaf ze haar visitekaartje af door voor het eerst in haar carrière een 37'er (37,93) te rijden en zich te plaatsen voor de World Cups. "Dat was echt gigantisch! Ik had altijd gedacht dat ik naar Calgary moest om een 37'er te rijden, maar dat hoeft nu niet meer", glimlacht Voskamp. 

Dat het niet om een uitschieter ging, bleek wel toen Voskamp er bij de eerste World Cup opnieuw in slaagde om een 37'er (37,94) te noteren. Een tijd waarvan ze jaren geleden alleen nog maar van kon dromen. "Ik weet nog dat Koen (Verweij, red.) drie jaar geleden de eerste was die tegen mij zei: 'Jij kan gewoon 37'ers rijden'. Op dat moment reed ik nog 39'ers, dus ik kon me dat niet echt voorstellen", aldus Voskamp, die bij het RTC Zuidwest al ploeggenote was van Jutta Leerdam. "Koen en Jutta hadden toen al een relatie, dus Koen kwam geregeld bij onze trainingen kijken en gaf ons veel aanwijzingen. Ik ben benieuwd of hij nog meer tips heeft."

Omringd door nieuwe ploeggenoten denkt Voskamp nog veel progressie te kunnen boeken, zowel in de opening als in de ronde. "Ik ben wel echt een sprinter-sprinter, maar ik denk dat het goed is om de komende maanden meer arbeid met de allrounders te draaien, zodat ik meer inhoud krijg voor mijn 500 en 1000 meter. Uiteindelijk hoop ik nog veel harder te gaan en misschien wel een lage 37'er te rijden", stelt Voskamp, die vol ambitie het nieuwe seizoen ingaat. "Uiteindelijk is het altijd een doel geweest om naar de Olympische Spelen te gaan en ik denk zeker dat ik een goeie kans maak. Tot nu toe verloopt alles in ieder geval volgens plan."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan