Tickets
Shop
Nieuws 03 apr 2021

Esther Kiel naar Team Worldstream: 'Deze kans moest ik aangrijpen'

Ze wilde de damestrein van Team FrySk niet 'zomaar' verlaten, maar de interesse van Team Worldstream kon Esther Kiel simpelweg niet naast zich neerleggen. Na drie vruchtbare jaren bij Siep Hoekstra vindt de 24-jarige Overveense het een geschikt moment om de uitdaging komend seizoen elders aan te gaan. "Supermooi dat ik de kans krijg bij een commercieel team."

Foto : Vincent Riemersma

Kiel trainde in de bubbelperiode op eigen initiatief al een paar keer met een aantal rijders van Team Worldstream mee en gaf even later bij de ploegleiding aan dat de trainingen haar goed bevielen. De voormalig vice-wereldkampioene bij de junioren op de 1500 meter durfde echter nog niet aan een contract te denken. "Ze hadden me wel verteld dat ze een aantal dingen binnen het team wilden veranderen, maar wat die veranderingen precies waren, wist ik niet", geeft Kiel aan. "Dus dat ze me even later alsnog benaderden voor een gesprek, had ik niet direct verwacht, maar ik was er wel heel blij mee!" 

Na meerdere gesprekken met de ploegleiding en met Siep Hoekstra te hebben gevoerd, besloot ze in te gaan op het aanbod van Team Worldstream. Volgens Kiel was het zeker niet de eenvoudigste beslissing die ze in haar carrière heeft moeten maken. "Ik zat heel goed op m'n plek bij Team FrySk, voelde me er echt thuis. We hadden een hele mooie damestrein staan en maakten elkaar echt beter; dat wil je niet zomaar achterlaten. Toch zei mijn gevoel dat ik deze uitdaging moest aangaan en deze kans met beide handen moest aangrijpen. Als alles op zijn plaats valt en de voortekenen niet bedriegen, kan deze stap heel goed uitpakken."

Gok
Kiel, die bij Team Worldstream voor één seizoen heeft getekend, is na Merel Conijn de tweede aanwinst van het 'jonge en ambitieuze' team en wordt onder meer trainingspartner van Leerdam op de langere afstanden ('ze wilden een aantal rijders die gespecialiseerd zijn op de 1500 en 3000 meter'). Op de vraag of ze niet een risico neemt door in het olympische seizoen van team te verwisselen, is ze duidelijk. "Het blijft natuurlijk een gok, maar ik denk dat dit op dit moment de beste stap is voor mij. Er staat een heel mooi team en het is er allemaal strak geregeld. Ik heb er heel veel zin in en kijk ernaar uit om komend seizoen een hecht team te gaan vormen."

Voor Kiel is het de tweede keer dat ze onderdeel uitmaakt van een commerciële ploeg, al ging het bij de eerste keer om een stagecontract bij Team Plantina. Dat avontuur was bovendien van korte duur, aangezien de Noord-Hollandse na één seizoen alweer op zoek moest naar wat anders. Ze werd, na een jaartje RTC Noord (tegenwoordig het KNSB Talent Team), opgepikt door Team FrySk, waar ze onder leiding van Siep Hoekstra 'mooie stappen' heeft gemaakt met als hoogtepunt de vierde plek op het Daikin NK Allround van afgelopen seizoen. "Ik ben Siep heel dankbaar dat hij mij weer op de rit heeft gekregen. Mede dankzij hem heb ik deze transfer kunnen maken", aldus Kiel.

Ze erkent dat het altijd een droom is geweest om bij een commercieel team te zitten en een bijkomend voordeel is dat ze nu volledig als topsporter kan leven. "Dat ik er nu niet meer naast hoef te werken, geeft wel een bepaalde rust. En hoewel ik het werk bij Joop Zandberg Rijwielen zeker ga missen, ben ik blij dat ik die energie nu kan bewaren voor de trainingen", aldus Kiel, die zich komend seizoen voornamelijk richt op de 1500 en 3000 meter. "Ik focus me op de grote wedstrijden en hoop zeker te kunnen pieken op het OKT. Ik weet dat het een grote stap is om me te plaatsen voor de Olympische Spelen, maar ik ga er in ieder geval alles aan doen."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan