Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2018

Weer een Bouma met nummer 38 in het marathonpeloton

Na dertien seizoenen rijdt er weer een Bouma uit Oudehaske in het landelijke marathonpeloton. De 17-jarige Ids Bouma maakt namelijk op 20 oktober zijn debuut tijdens de eerste KPN Marathon Cup in Amsterdam. Dat de ogen op hem zijn gericht omdat hij de zoon is van een ex-marathonschaatser met naam heeft hem tot dusver nog niet beziggehouden.

Foto : Martin de Jong

"Ik heb daar eigenlijk helemaal niet over nagedacht. Ik ga gewoon lekker rijden en dan zien we wel", vertelt de jongeling aan de krant GrootdeFryskeMarren. Een mooi detail is dat Ids beennummer 38 kreeg toegewezen van de KNSB. Hetzelfde nummer waar zijn vader Haico vroeger mee rondreed.

De A-junior trainde vorig jaar nog onder het Friese gewest bij de zogenaamde endurance-groep, maar maakte dit seizoen de overstap naar de ploeg van Merito onder leiding van Pieter-Jorn Gemser. "Deze ploeg past op dit moment beter bij me en richt zich naast de lange afstanden op de langebaan ook op de marathon. Dat dit op het allerhoogste niveau is bij de beloften is natuurlijk heel erg gaaf."

Met de paplepel
Vader Haico schaatste wedstrijden op het hoogste marathonniveau tot het seizoen 2005/2006. Daarin behaalde hij drie overwinningen en vele andere ereplaatsen. In de laatste jaren van zijn schaatscarrière begon Haico een schaats- en skeelerwinkel in Wolvega. Deze winkel, met inmiddels ook fietsen, bestaat nog steeds, maar dan in Oudehaske. Hoewel zijn vader nagenoeg zijn hele leven al bezig is met de schaatssport, gaat het daar thuis weinig over.

"Nee, thuis praten we over veel dingen, maar eigenlijk weinig over schaatsen", zegt Ids. "Mijn vader heeft het ook niet vaak over vroeger. Overdag staat hij natuurlijk in de winkel en is hij ook met schaatsen bezig. Als hij dan 's avonds thuiskomt, is er tijd voor andere dingen."

Toch raakte Ids al jong besmet met het schaatsvirus, al begon hij eerst met inlineskaten. "We woonden toen nog in Wolvega en de skeelerbaan was dichtbij. Ik denk dat ik rond een jaar of acht daarmee begon. Twee jaar later begon ik ook met schaatsen."

Geen sprintvezels
Bij zijn nieuwe ploeg richt Ids zich niet alleen op de marathon, maar zeker ook op het langebaanschaatsen. "Ik heb aangegeven dat ik veel langebaanwedstrijden wil rijden, want dat vind ik belangrijk. Ik wil me graag plaatsen voor de drie en vijf kilometer op het NK junioren later dit seizoen."

Foto : Martin de Jong

De korte afstanden liggen de stayer minder goed, al wil hij zich daarop ook verbeteren om nog beter voor de dag te komen op de langere afstanden. "Ik ben eerstejaars A-junior en ik wil me dit seizoen vooral technisch verder doorontwikkelen en daar steken we veel tijd in. Vorige week nog hebben we een videoanalyse gedaan. Dat is dan toch gek om jezelf te zien schaatsen en te analyseren."

"Ze zeiden dat ik wel wat had van de techniek van mijn vader vroeger en ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook wel wat in terugzag. Ik zie dat maar als een compliment, al heb ik daar niet heel veel aan", lacht de jonge Bouma.

Minder doen
Ids zit momenteel in vijf havo en dat betekent dat hij dit jaar examen doet. Op de vraag of hij school of schaatsen belangrijker vindt, blijft het even stil. "Beide even belangrijk", zegt hij tenslotte. "Ik probeer het gewoon allebei zo goed als mogelijk te combineren. Ik train nagenoeg elke dag en dat lukt wel goed met school. Ik doe zoveel mogelijk huiswerk in de uren dat ik op school ben, zodat ik als ik vrij ben tijd heb om te trainen."

Een motiverende peptalk van zijn vader om te gaan trainen heeft Ids naar eigen zeggen niet nodig. "Ik ben gemotiveerd om de top te bereiken en mijn vader zegt eerder dat ik wat minder moet trainen en beter een rustdag kan inplannen dan dat hij me achter mijn broek aan zit om te gaan trainen. Het is niet zo dat hij zich er helemaal niet mee bemoeit hoor, hij helpt me zeker heel veel en geeft me veel tips hoe ik me op bepaalde vlakken kan verbeteren."

Met zijn zeventien jaar is Ids nog erg jong als marathonschaatser en daarom zal hij dit seizoen ook niet alle wedstrijden rijden. Zijn focus ligt meer op het langebaanschaatsen en de marathon gebruikt hij vooralsnog om sterker te worden op de langebaan. "Ik vind het ook heel erg leuk hoor, maar ik wil eerst ontdekken hoe ver ik kan komen als langebaanschaatser. Mijn doel over vijf jaar? Ik hoop dat ik dan bij de nationale top hoor op de lange afstanden en als dat lukt doe je internationaal vanzelf ook goed mee."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan