De Canadese schaatsers hopen snel naar het buitenland te kunnen afreizen om weer te kunnen schaatsen. Nu de ijsbaan in Calgary wegens technische mankementen voor minstens zes weken geen ijs kan maken, doen de topschaatsers hun trainingen noodgedwongen op het droge. "Het is de ene tegenslag na de andere", aldus Isabelle Weidemann.

Het gebrek aan ijs in Calgary volgt na de afgelasting van de eerste vier wereldbekers van het nieuwe seizoen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een wedstrijdbubbel, mogelijk in Heerenveen, en daar hebben de Canadezen nu hun hoop op gevestigd. Laurent Dubreuil, afgelopen seizoen een van de meest succesvolle rijders uit de ploeg, heeft bijvoorbeeld nog maar acht dagen op het ijs gestaan. De nummer twee van het WK Sprint staat te springen om in het vliegtuig te stappen. 

De schaatsers vertrouwen erop dat de ISU en de Canadese bond genoeg voorzorgsmaatregelen zullen nemen als ze besluiten de wedstrijden te gaan organiseren. "Als ze het doorzetten, ga ik er ook helemaal voor", vertelt sprintster Heather McLean aan CBC. "Ik geloof dat het veilig voor ons zal zijn en dat we zo min mogelijk risico zullen lopen." Dat er momenteel geen ijs ligt in Calgary, deert haar niet. "Met de juiste instelling zal het onze prestaties in februari heus niet beïnvloeden. Het zou juist gaaf zijn als je kunt zeggen dat je deze uitdaging hebt overwonnen als je een medaille wint op het WK."

Hoewel de ploeg komende week wel de shorttrackijzers onder zal binden, kijken ze verwachtingsvol uit naar het moment dat de ISU meer bekend zal maken over de World Cups. Toch zien de rijders ook op tegen de afzondering die de Europese schaatsbubbel zal betekenen. "Mentaal gezien zal het heel zwaar zijn om twee maanden geïsoleerd te zijn.", aldus Antoine Gelinas-Beaulieu, winnaar van WK-brons afgelopen seizoen. "We zullen ons moeten aanpassen en presteren. Het zal niet de eerste keer zijn dat zo'n grote uitdaging zich voordoet en ik ben er klaar voor om die te accepteren als het komt."

"We zullen vast geen indoor golfbanen krijgen", grapt Gilmore Junio, die met een schuin oog kijkt naar de hoog aangeschreven ijshockeycompetitie in Canada. "De vijf weken in de bubbel zullen we vooral in het hotel doorbrengen. Godzijdank zijn er FaceTime, internet en videogames om ons bezig te houden." "De logistieke uitdaging zal enorm zijn", verwacht Weidemann. "Maar wedstrijden rijden is de belangrijkste reden waarom ik elke dag opsta en ga trainen."