Tickets
Shop
Nieuws 25 sep 2020

Ariëns en Kiel winnen seizoensouverture in Thialf

Ruim zes maanden na de De Zilveren Bal, traditioneel de afsluiter van het schaatsseizoen, stonden de langebaanschaatsers, shorttrackers en marathonschaatsers vrijdagavond aan de start van de eerste mass start competitiewedstrijd in Thialf. Voor Crispijn Ariëns en Esther Kiel leverde de seizoensouverture meteen succes op. "Je kan hem maar beter hebben in deze tijd."

Foto : Hidde Muije

Ariëns doelt daarmee op de coronasituatie, die de wereld, en dus ook Nederland, nog altijd in zijn greep houdt. Hoe het pre-olympische seizoen er precies uit komt te zien, is namelijk nog allerminst duidelijk. De ISU zette onlangs een streep door de eerste World Cups en onderzoekt nu de mogelijkheid om de World Cups in Nederland in een zogenoemde 'bubbel' te laten plaatsvinden. Daar zal binnenkort een besluit over genomen worden.

Ook de eerste mass start competitiewedstrijd had bijna geen doorgang gevonden. De organisatie van de Elfstedenhal in Leeuwarden kreeg het vanwege de coronaregels niet voor elkaar om de massastart te laten plaatsvinden, waardoor er op het laatste moment moest worden uitgeweken naar Thialf. "We zijn superblij dat we de wedstrijd konden verplaatsen naar Thialf", zei Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan van de KNSB, daar eerder op de dag over.

Terug naar de wedstrijd. Maar liefst 32 vrouwen en 44 mannen hadden zich ingeschreven voor de eerste wedstrijd van het schaatsseizoen. Dat betekende dat er, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, twee halve finales gereden moesten worden om te bepalen welke zestien rijders (de beste acht per heat) zich voor de finale zouden plaatsen. In de finale bij de vrouwen reden Esther Kiel, Chantal Hendriks en Kelly Schouten na de eerste tussensprint weg en kregen de zegen van het pelotonnetje. Het drietal pakte een ronde voorsprong en wist dat het om de overwinning ging strijden.

Na een 'tactisch spelletje' zette Kiel als eerste aan en de rijdster van Team Bouwbedrijf de Vries zag vervolgens niemand meer over haar heen komen. "Ik vond het wel spannend, ik had nog nooit op deze manier voor de winst kunnen rijden", vertelt Kiel na afloop. "Ergens dacht ik wel dat ik de sterkste zou zijn, maar dan moet je het nog maar wel even doen. Nee, beter had het seizoen niet kunnen beginnen." Op de vraag of ze zich gaat toeleggen op de mass start, is ze duidelijk. "Voor mij staan de individuele afstanden bovenaan, maar als het kan, zou ik heel graag voor Nederland willen uitkomen in de World Cups."

Bij de mannen leverde de finale bijna eenzelfde situatie op. Crispijn Ariëns, Kars Jansman en Mark Prinsen gingen er al vrij snel met zijn drieën vandoor en zagen in het peloton dat hun teamgenoten (Royal A-ware voor Ariëns en Jumbo-Visma voor Jansman) de benen stil hielden. Jansman probeerde twee keer van zijn medevluchters af te komen, maar Ariëns wilde de overwinning niet prijsgeven. Sterker nog, de rijder van Royal A-ware reed het gat dicht en ging er met nog een ronde gaan 'op en over'. "Voor mij kon de sprint niet beter verlopen dan zo", aldus een blije Ariëns.

"Met zo'n mass start heb je vaak maar één actie: aanvallen of sprinten. Wij hadden afgesproken dat ik degene was die aan zou vallen, aangezien ik de sprint toch niet ging winnen. Ik zit in een team met allemaal klasbakken, dus als je dan de kans krijgt, wil je hem gewoon pakken. Gelukkig lukte dat vandaag. Of ik ambities heb op de mass start? Ik vind het een leuk onderdeel, dus als de bondscoach (Jan Coopmans, red.) me vraagt, zal ik geen nee zeggen."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan