Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2020

ISU schrapt eerste World Cups langebaan en shorttrack

De ISU heeft een streep gezet door de eerste vier World Cups langebaan en de eerste twee World Cups shorttrack. Volgens de internationale schaatsunie is het vanwege de coronapandemie niet verstandig om op meerdere continenten World Cups te organiseren.

Foto : ANP

Voor de langebaanschaatsers betekent het dat de World Cups in Tomaszów Mazowiecki, Stavanger, Salt Lake City en Calgary dit jaar niet door zullen gaan, terwijl de shorttrackers niet naar de World Cups in Montréal en Laval (beiden Canada) hoeven te reizen. Over de daaropvolgende World Cups in Seoul en Beijing (allebei in december) wordt later een beslissing genomen.

De KNSB en House of Sports hebben eerder bij de ISU een nader uit te werken 'bubbel'-concept neergelegd. Door een reeks wedstrijden in één land te organiseren, wordt er een 'bubbel' gecreëerd waarin de situatie beter beheersbaar is. De komende twee weken onderzoeken de partijen gezamenlijk de haalbaarheid van het idee.

"Het is jammer dat de geplande World Cups niet doorgaan, maar het is wel begrijpelijk en ik ben blij met dit initiatief", zegt Sven Kramer. "Het is goed dat de KNSB en House of Sports dit samen met betrokken partners zo snel hebben opgepikt. Het is in het belang van de hele schaatssport dat die World Cups straks ook echt door kunnen gaan."

"Wij denken al geruime tijd na over het organiseren van wedstrijden in coronatijd en volgen andere takken van sport op de voet", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Het creëren van een bubbel, waarin sporters en begeleiders zijn afgeschermd van de buitenwereld lijkt een goed concept om coronaproof te kunnen sporten."

Nederland heeft met het EK Allround & Sprint, de World Cup finale langebaan en het WK Shorttrack in Rotterdam drie grote toernooien toegewezen gekregen. Of deze op een 'normale manier' kunnen plaatsvinden, zal over een aantal maanden duidelijk worden.

De voorlopige kalender is hier terug te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan