Tickets
Shop
Voorbeschouwing 27 okt 2020

Wat moet je weten over de Daikin NK Afstanden?

Komend weekend is het eindelijk zover: de Daikin NK Afstanden in Thialf. Ondanks alle coronaperikelen kan het toernooi toch doorgaan. Het zal een zeer uitzonderlijke editie worden, aangezien er geen publiek bij de wedstrijden mag zijn. Gelukkig kan je vanuit huis op televisie alle wedstrijden volgen. Wat moet je nog meer weten over het wedstrijdweekend? Wij zetten alles voor je op een rij.

Foto : Sander Chamid

Het is voor het eerst sinds 2017 dat de NK Afstanden de ouverture vormen van het schaatsseizoen. Toen was dat vanwege de Olympische Spelen in PyeongChang, nu omdat er in ieder geval tot en met december geen internationale wedstrijden op de kalender staan. Met de Daikin NK Afstanden heeft de Nederlandse schaatstop toch nog wat om voor te strijden. In november en december staan daarnaast ook nog de allround- en sprintkampioenschappen op de planning.

Historie
Sinds 1987 worden de NK Afstanden verreden. In dat jaar werd het toernooi nog op twee verschillende ijsbanen gehouden, maar vanaf het jaar daarna werden alle afstanden van het kampioenschap op dezelfde baan verreden. De eerste zeges werden binnengehaald door Menno Boelsma (500 meter), Bauke Jonkman (1000 meter), Leo Visser (1500 meter), Hein Vergeer (5000 meter) en Robert Vunderink (10.000 meter). Bij de dames ging Ingrid Haringa er met het goud op de 500 meter vandoor, Petra Moolhuizen deed hetzelfde op de 1000 meter. Yvonne van Gennip was oppermachtig op de langste afstanden en greep drie nationale titels op de 1500, 3000 en 5000 meter.

Recordhouders met de meeste titels zijn Ireen Wüst en Sven Kramer. De twee schaatsgrootheden houden de concurrentie op grote achterstand, ook al behaalden ze vorig jaar geen nieuwe titels. Wüst veroverde tot nu toe achttien titels in haar carrière, waar Christine Aaftink met twaalf en Marianne Timmer met elf titels hun carrière afsloten. De voorsprong van Kramer op de rest is nog groter. De Fries was al twintig keer de beste op de NK Afstanden. Gerard van Velde (twaalf titels), Erben Wennemars en Rintje Ritsma (beiden elf titels) volgen op respectabele afstand. 

Marianne Timmer tijdens de NK Afstanden van 2006 in Assen | Foto : Soenar Chamid


Wie verdedigen hun titel?
Vorig jaar greep Jutta Leerdam tijdens het toernooi de macht. Op zowel de 500 als de 1000 meter veroverde zij de nationale titel. Het bleek een voorbode van de successen die volgden op de EK en WK Afstanden. Esmee Visser pakte de titels op de langste afstanden, terwijl Melissa Wijfje enigszins verrassend het goud greep op de 1500 meter. Bij de mannen wist Thomas Krol twee gouden plakken te behalen. Het waren voor hem zijn eerste Nederlandse titels. Dai Dai N'tab zegevierde voor de derde keer op de 500 meter. Patrick Roest en Jorrit Bergsma prolongeerden hun titels op de 5000 en 10.000 meter. 

Waar de afgelopen jaren ook de nationale mass starttitels op de NK Afstanden werden verdeeld, is dat dit jaar niet het geval. Die titelstrijd staat net als andere jaren op de planning voor eind december tijdens het WK Kwalificatietoernooi. Irene Schouten en Arjan Stroetinga kunnen dus nog iets langer van hun titels genieten. 

Gaat Jorrit Bergsma zijn achtste Nederlandse titel halen? | Foto : Martin de Jong

Wie mogen er meedoen?
De selectiecommissie langebaan heeft hetzelfde aantal deelnemers gehanteerd als bij andere NK Afstanden. Dat betekent dat er twintig mannen en vrouwen mogen meedoen bij de 500, 1000 en 1500 meter, zestien bij de 3000 en 5000 meter en tien bij de 5000 en 10.000 meter. Omdat er de nodige wedstrijden zijn afgelast, heeft de selectiecommissie onder meer gekeken naar tijden van vorig en dit seizoen (tot en met 16 oktober) en naar tijden die door de deelnemers aan de Rabo Holland Cup 1 (degenen die zich hadden aangemeld) afgelopen seizoen zijn gereden. Reserves vallen alleen in bij een oneven aantal deelnemers. Meer informatie over de selectieprocedure vind je hier.

Wie zijn de favorieten?
Zijn er dit seizoen uitgesproken favorieten? Er zijn nog maar weinig wedstrijden gereden en bij die wedstrijden hebben de schaatsers soms ook niet het achterste van hun tong laten zien. Als we naar de sprinters kijken zien we dit seizoen al 34'ers van Dai Dai N'tab en Ronald Mulder. Op de 1000 meter hebben Lennart Velema en titelverdediger Thomas Krol al snelle tijden genoteerd. Kjeld Nuis heeft door zijn coronabesmetting nog geen wedstrijd gereden dit seizoen. Kai Verbij lijkt de goede slag ook nog niet te pakken te hebben. 

Femke Kok lijkt de grote favoriet op de 500 meter bij de dames. De rijdster van Team Reggeborgh heeft met 37,55 dit seizoen als enige onder de 38 seconden gereden. Voor de podiumplekken ligt de strijd echter volledig open. Op de 1000 meter is het uitkijken naar Jutta Leerdam, die haar titel zal verdedigen. Ook Jorien ter Mors heeft al een snelle tijd staan dit seizoen. Letitia de Jong moet als gevolg van een blessure dit toernooi aan zich voorbij laten gaan. Michelle de Jong is positief getest op corona.

Komt er dit weekend een eerste Nederlandse titel voor Femke Kok? | Foto : Hidde Muije

Op de 1500 meter maakt een handvol vrouwen kans op de nationale titel. Regerend kampioene Melissa Wijfje zet bij Team IKO vooralsnog de goede lijn van vorig seizoen door, maar Ireen Wüst en Antoinette de Jong zijn zeker niet uit te vlakken. Daarnaast staat ook Leerdam aan de start, nadat zij zich afgelopen jaren hoofdzakelijk op de 500 en 1000 meter richtte. Op de langste twee afstanden moet titelverdedigster Esmee Visser uitkijken voor De Jong en Wijfje, maar ook Irene Schouten en Carlijn Achtereekte zijn zeker niet kansloos voor een goede uitslag. 

Wordt de 1500 meter bij de mannen weer een Jumbo Visma-feestje? Patrick Roest heeft veruit de snelste seizoenstijd staan, maar dat betekent niet dat hij de nationale titel al in zijn zak heeft. Veel schaatsers hebben namelijk nog geen 1500 meter gereden, onder wie Krol en Nuis. Roest is getuige zijn persoonlijk record op de 3000 meter van enkele weken terug wel goed in vorm. Zijn teamgenoot Sven Kramer is elk jaar weer een kanshebber voor de titel op de 5 kilometer, maar ook Marcel Bosker lijkt bij Jumbo-Visma weer een stap te hebben gezet. Daarnaast zullen ook Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen er ongetwijfeld staan. De 23-jarige Victor Ramler heeft weliswaar de derde snelste tijd van het seizoen staan op de 5000 meter, de Amsterdammer heeft voor dit NK slechts een reserveplek gekregen. 

powered by Typeform

Wat staat er nog meer op het spel?
Naast de nationale titels valt er op de Daikin NK Afstanden weinig meer te halen. World Cup-tickets hoeven er namelijk niet verdeeld te worden en voor de WK Afstanden van februari zal eind december een apart kwalificatietoernooi gehouden worden. Wel kunnen deelnemers aan de NK Afstanden in aanmerking komen voor deelname aan het Daikin NK Allround en/of het Daikin NK Sprint. Dit doen zij als zij op 9 november op de ranglijst voor dat toernooi zich binnen het deelnemersaantal voor de Nederlandse kampioenschappen bevinden. Voor het NK Sprint wordt gekeken naar de ranglijst over 500 en 1000 meter, voor het NK Allround naar de ranglijst over 1500 en 3000/5000 meter.

Op basis van hun resultaten van vorig jaar zijn een aantal schaatsers al geplaatst voor deze toernooien.
Allround vrouwen: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Carlijn Achtereekte
Allround mannen: Jan Blokhuijsen, Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker
Sprint vrouwen: Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Jorien ter Mors, Sanneke de Neeling, Femke Kok, Janine Smit, Dione Voskamp en Elisa Dul
Sprint mannen: Kjeld Nuis, Dai Dai N'tab, Kai Verbij, Lennart Velema, Gijs Esders, Jesper Hospes, Tijmen Snel, Merijn Scheperkamp en Janno Botman

Hoe kun je het volgen?
Niet op de tribunes van Thialf! Die blijven dit weekend akelig leeg. De typische Thialfambiance zal dus thuis achter de buis beleefd moeten worden. Het toernooi is gelukkig wel het hele weekend te volgen via de live-uitzendingen van de NOS op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl en schaatsen.nl/live. Uiteraard houden we je ook op schaatsen.nl op de hoogte van de uitslagen en het laatste nieuws. Alle informatie over de Daikin NK Afstanden vind je op onze speciale toernooipagina

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan