Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Het zijn de woorden van een balende Kjeld Nuis na afloop van de eerste dag van het KPN NK Sprint. De strijd om de nationale titel zou volgens de sprinter van Team Jumbo-Visma een 'broedermoord' worden tussen hem en Hein Otterspeer, maar het liep even anders.

Na de eerste twee afstanden is het namelijk Ronald Mulder die het klassement aanvoert. De 33-jarige sprinter van Team Reggeborgh won de 500 meter en eindigde als tweede op de 1000 meter achter Nuis. Hoewel Nuis als enige een tijd onder de 1.09 noteerde, kon hij na afloop van de eerste dag amper tevreden zijn. "Ik had gehoopt een groter gat te slaan op de 1000 meter, maar als je drie keer naar de streep moet gaan, sta je al met 1-0 achter", aldus een teleurgestelde Nuis. 

De sprinter doelt daarmee op de diskwalificatie van teamgenoot Hein Otterspeer, die volgens de scheidsrechter niet stil stond bij de tweede start. Het gezicht van de regerend Nederlands kampioen sprint sprak na afloop van de race boekdelen. "Ik had op meer coulance gerekend, maar als de starter mij eruit schiet, kan ik er niks meer aan veranderen. Voor mij is het WK Sprint het mooiste toernooi wat er bestaat. Dat het me zo wordt afgenomen, is gigantisch zuur", aldus Otterspeer.

Poeptijd
Ook Nuis had er flink de pé in dat zijn teamgenoot het veld moest ruimen. De tweevoudig olympisch kampioen had zich een race voorgesteld waarin hij op de laatste kruising kon jagen op Otterspeer, maar dat liep anders dan gedacht. In zijn eentje reed Nuis alsnog naar de winnende tijd van 1.08,88.  "Dat ik met een groot verschil heb gewonnen, is leuk, maar daar koop ik helemaal niks voor. Het is gewoon een poeptijd." 

Nuis had zijn rentree in wedstrijdverband toch wel wat anders voorgesteld. De sprinter, die de KPN NK Afstanden vanwege een griepje aan zich voorbij moest laten gaan, schudde tijdens een temporondje op vrijdag nog een 'vlammende' tijd uit de mouw. "Dan hoop je dat vandaag opnieuw te laten zien, maar als het dan niet lukt, is dat gewoon ontzettend frustrerend. Ik kan het wel gaan gooien op een gebrek aan wedstrijdritme, maar vorig jaar reed ik mijn beste race bij mijn eerste wedstrijd van het seizoen in Inzell (1.07,7). Het kan dus wel."

Het gat met Mulder bedraagt 0,34 seconden op de tweede 500 meter en volgens Nuis loopt de Zwollenaar nog wel wat verder weg op deze afstand. Nuis ziet de kansen om de nationale titel te winnen dan ook somber in. "Dan moet ik een gigantische 1000 meter rijden en dan moet hij in elkaar zakken, maar hij heeft vandaag laten zien dat hij een goede vorm heeft. Van mijn kant had het vandaag zeker beter gemoeten en daar baal ik van. Ik heb mezelf in een moeilijk parket gebracht."

Door Rijcko Treep