Zonder groots te rijden veroverde Patrick Roest zondagmiddag voor het eerst in zijn carrière de nationale allroundtitel. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma was tijdens het Daikin NK Allround weliswaar een klasse apart, maar zag na afloop van het toernooi nog genoeg verbeterpuntjes. "Ik weet dat er meer in zit."

Roest ging bij het Daikin NK Allround op jacht naar een titel die hij nog niet op zijn erelijst had staan. Na drie wereldtitels op rij wilde Roest bij zijn vierde deelname aan een NK Allround (de laatste was in 2017) ook weleens de nationale titel voor zich opeisen. Bij afwezigheid van negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer wist Roest dat alle ogen op hem gericht zouden zijn en dat zorgde ervoor dat hij 'eigenlijk alleen maar kon verliezen'. 

Toch was dat volgens hem niet de reden waarom hij op de eerste dag van het kampioenschap geen 'denderende tijden' reed op de 500 en 5000 meter. Na een analyse met zijn coach Jac Orie ('misschien wilde ik te graag en reed ik daardoor te gehaast') ging Roest op de tweede dag op zoek naar dat goede gevoel. Op de 1500 meter liet hij zijn klasse weer zien met een snelle 1.45,68, waarna zijn voorsprong op naaste belager Marcel Bosker uitgroeide tot twintig seconden op de 10 kilometer.

Foto : Soenar Chamid

Bang
De titel kon hem dan ook bijna niet meer ontgaan, maar Roest wilde op de 10 kilometer nog iets rechtzetten na zijn mislukte 10 kilometer op de Daikin NK Afstanden, waar hij te snel van start ging en op een hoop ging. Roest had zich daarom voorgenomen om de rit tegen Nederlands kampioen Marwin Talsma voorzichtig te beginnen zodat hij op het eind nog een versnelling kon plaatsen. Die versnelling kwam er, maar Talsma gaf zich niet zomaar gewonnen.

De twee maakten er in de laatste ronden een episch gevecht van en knokten zich met alles wat ze nog in zich hadden naar de streep. Roest kwam uiteindelijk 0,11 seconden (13.01,43 om 13.01,54) tekort om Talsma te verslaan. "Als je nog zoveel energie over hebt, weet je dat je de versnelling te laat hebt ingezet", baalde Roest na afloop. "Ik reed met te veel angst. Jac riep een aantal keer dat ik er een tandje bij moest doen en gas moest geven, alleen ging dat in te kleine stapjes. Ik was bang dat ik weer zo kapot zou gaan als bij de NK Afstanden."

"Het is een mentaal dingetje", gaat Roest verder. "Op de 10 kilometer kun je heel lang nadenken en dat doe ik net iets te veel. Gelukkig heeft deze rit me wel weer wat vertrouwen geven; ik weet dat ik de volgende keer een tikkeltje harder kan starten. Ik moet ermee bezig blijven en eraan blijven werken in de trainingen. Als ik er niet te veel over nadenk moet het goed komen."

Zigzag
Ook zijn coach Jac Orie weet dat Roest beter kan dan hij afgelopen weekend heeft laten zien. Volgens de coach zit de wisselvalligheid van zijn prestaties voor een deel in zijn karakter. "Sporters die tot grote hoogte kunnen stijgen, kennen ook de andere kant van de medaille. Patrick zigzagt een beetje: hij kan ontzettend verrassen en heel goede tijden rijden en soms is het wat minder", aldus Orie. "We zijn er hard mee bezig om de prestaties van Patrick te optimaliseren, zodat hij er nog meer uithaalt. Er zit echt nog veel meer in."

Doordat Roest de winst op de 10 kilometer aan Talsma moest laten, bleef Roest dit NK op drie afstandsoverwinningen steken. Mocht de Lekkerkerker alle vier de afstanden hebben gewonnen, dan was hij de eerste schaatser sinds Sven Kramer (2008) die alle afstanden in een allroundtoernooi wist te winnen. "Of ik daarvan baal? Natuurlijk was het mooi geweest als ik ze alle vier had gewonnen, maar het kan niet altijd meezitten. Mijn grote doel was de allroundtitel binnenhalen en dat is gelukt."

Achter Roest eindigde Marcel Bosker op de tweede plek in het klassement. Marwin Talsma eindigde dankzij zijn sterke 10 kilometer op de derde plek. Jan Blokhuijsen werd na afloop van de 1500 meter gediskwalificeerd. De Noord-Hollander had in een bocht de lijn overschreden en kon zodoende zijn titel niet meer verdedigen. De drievoudig kampioen stond na de eerste dag derde in het tussenklassement.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 23 nov om 20:31