Jutta Leerdam is met de directie van Team Jumbo-Visma dichtbij een akkoord over een meerjarig contract. "Het ziet er goed uit, er zijn alleen nog geen handtekeningen gezet", bevestigt hoofdcoach Jac Orie.

"Ik verwachtte eigenlijk vorige week al dat het rond zou zijn. Ik heb het ook liever vandaag dan morgen, ik hoop in elk geval dat het gaat gebeuren. Wat het struikelblok is? Dat zit aan de financiële en commerciële kant."

De 21-jarige Leerdam groeide in het afgelopen seizoen uit tot een ware sensatie op de langebaan. De Westlandse pakte namens Team Reggeborgh onder meer de Europese titel en de wereldtitel op de 1000 meter. In Salt Lake City bleef ze half februari met een winnende tijd van 1.11,84 maar een fractie boven het wereldrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe (1.11,61).

Na haar imposante seizoen ging Leerdam in gesprek met de teamleiding van Reggeborgh over een nieuw contract. Dat leidde echter tot een breuk, die de sprintster naar eigen zeggen totaal niet had zien aankomen.

Jumbo-Visma wil Leerdam 'in eerste instantie' vastleggen tot en met de Winterspelen van Beijing in 2022. Haar vriend Koen Verweij (29), die na het seizoen eveneens vertrok bij Team Reggeborgh, zal een andere route moeten inslaan. "Met hem hebben we niet gesproken", aldus Orie.

Door ANP - Laatste update op 30 mei om 08:38