Tickets
Shop
Nieuws 28 mei 2020

Kramer: 'Het is van belang dat de sport blijft draaien'

Terwijl de Internationale Schaatsunie (ISU) zich nog beraadt op het doorgaan van de internationale wedstrijden, gaan de schaatsers ervan uit dat er komend seizoen 'gewoon' geschaatst kan worden. De wedstrijdkalender staat vanwege het coronavirus flink onder druk, maar Sven Kramer weet dat er achter de schermen meerdere scenario's worden uitgewerkt. "Ik hoop dat we de kalender kunnen volgen zoals die er nu uitziet."

Foto : Team Jumbo-Visma

De ISU maakte onlangs via een statement bekend dat het vóór 31 augustus zal beslissen of de eerste World Cups langebaan en shorttrack doorgaan en in welke vorm. Voor de overige World Cups zal minstens tien weken van tevoren worden bepaald of deze door kunnen gaan of afgelast worden. Ook in Nederland is het nog altijd maar de vraag of en hoe de wedstrijden plaats gaan vinden. De regering heeft namelijk alle grote evenementen (met publiek) verboden totdat er een vaccin is. 

Dat zou dus kunnen betekenen dat de wedstrijden in Thialf zonder publiek worden verreden. "Of ik dat zie zitten? Als de sport erbij gebaat is, zeker", stelt Kramer tijdens een persmoment van Team Jumbo-Visma in Wolvega. "Natuurlijk zou het vervelend zijn, maar laten we eerlijk zijn: in het buitenland schaatsen we vaak genoeg zonder publiek. Als dat zo is, dan is dat zo. Het is van belang dat de sport blijft draaien en misschien staan we er in januari wel weer heel anders voor."

Voor Kramer staat er op de wedstrijdkalender één toernooi met hoofdletters in zijn agenda: de Olympische Spelen. In Peking hoopt hij over een kleine twee jaar zijn indrukwekkende carrière met een gouden medaille af te sluiten. "Alles daartussen staat in het teken van de Spelen", vervolgt de 34-jarige Fries, die ook een aantal 'mooie subdoelen' heeft aangekruist: "Ik heb nog steeds heel veel lol en plezier aan de sport en het is nu zaak om ervoor te zorgen dat mijn goede weekenden vaker gaan plaatsvinden. Dat is een hele klus, maar daar ga ik wel voor."

Hij doelt daarmee vooral op zijn fragiele rug, die hem al jaren parten speelt en die ertoe leidt dat hij niet altijd topprestaties kan leveren. In het afgelopen seizoen sprak hij al eens over een eventuele ingreep, maar dat is voorlopig van de baan. "Ik ben eigenlijk te goed om te opereren", oordeelt Kramer, die op de WK Afstanden zilver pakte op de 5 kilometer. "Je krijgt nu eenmaal nooit de garantie dat het na de operatie beter wordt. Als die er wel was geweest, had ik die kans met beide handen aangegrepen. Ik zeg niet dat een operatie nooit gaat gebeuren, maar op dit moment is het niet nodig."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan