De Roemeens-Canadese schaatsster Alexandra Ianculescu gaat bij de Thialf Academy trainen. De afgelopen jaren woonde en trainde ze in Calgary, waar ze voornamelijk in haar eentje haar trainingen afwerkte. In Heerenveen hoopt ze in een teamomgeving nieuwe stappen te kunnen zetten richting de Olympische Spelen van Beijing in 2022.

"Ik ben blij dat ik komend seizoen bij de Thialf Academy schaats", meldt Ianculescu. "Bij een nieuw team, een nieuwe coach en op een uitstekende ijsbaan kan ik er voor zorgen dat ik mijn sportieve doelen kan bereiken." In 2018 stond de inmiddels 28-jarige schaatsster voor het eerst op de Olympische Spelen. Op de 500 meter werd ze 31e. 

Bij de Thialf Academy trainen talenten uit kleine schaatslanden onder leiding van oud-schaatser Simon Kuipers. Enkele bekendere namen die door de Academy ondersteund worden zijn de Spanjaard Nil Llop en de Belgische inlineskaters Stien Vanhoutte en Sandrine Tas. Ook schaatsers uit onder meer Estland, Oostenrijk en Frankrijk maken onderdeel uit van de trainingsgroep. 

Lees hier het interview met Simon Kuipers over de Thialf Academy.