Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2020

Wijfje: 'Heb laten zien dat ik een vaste waarde ben op de massastart'

De laatste dag van het seizoen was er voor Melissa Wijfje eentje om niet gauw te vergeten. Een paar uur na het binnenhalen van haar eerste individuele World Cup-medaille op de 1500 meter zorgde de 24-jarige Ter Aarse bij de World Cup-finale in Heerenveen voor de tweede primeur. Op de massastart was de rijdster van RTC Noord/Friesland haar tegenstanders te slim af en won ze voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd. "Dit is gewoon gaaf!"

Foto : Soenar Chamid

Wijfje geeft na afloop van de race toe dat het aanvankelijk niet de bedoeling was om voor eigen succes te gaan. "We zouden alles bij elkaar houden en dan zou ik het peloton met nog vier rondjes te gaan op een lint trekken." Met die tactiek zou Europees kampioen Irene Schouten volgens de twee rijdsters de grootste kans hebben om haar vierde World Cup-overwinning van het seizoen te pakken. "De meeste wedstrijden monden uit in een massasprint, dus dan heeft Irene simpelweg meer kans om te winnen."

Toch liep het deze keer even helemaal anders. De Wit-Russische Marina Zueva koos al vroeg in de wedstrijd het hazenpad, precies op het moment dat Wijfje nog niet helemaal aan het opletten was. De Japanse die voor haar reed, had namelijk de grootste moeite om haar 'cappie' over haar helm te krijgen. "Ik probeerde haar te helpen, maar op een gegeven moment dacht ik: zoek het ook maar uit. Net toen ik dát dacht, reed Zueva weg."

Foto : Soenar Chamid

1 op 1000
Wijfje reed het gat snel dicht en kreeg vervolgens Claudia Pechstein en Karolina Gasecka met zich mee. De Duitse en de Poolse konden het harde tempo van de andere twee dames niet bijbenen, waardoor Wijfje en Zueva met z'n tweeën naar een grote voorsprong reden. "Toen we op vijf rondjes voor het einde het peloton nog altijd voor ons uit zagen rijden, begon ik erin te geloven. Hoewel ik eventjes twijfelde of we het gat moesten dichten, leek het me beter om m'n energie te sparen voor de sprint."

Dat bleek de juiste beslissing, want in de laatste bocht gaf Wijfje er een 'punch' onderdoor, waarna ze met een ruime voorsprong op de Wit-Russische de finish passeerde. Met twee handen in de lucht vierde Wijfje haar eerste wereldbekeroverwinning uit haar carrière. "Deze zal me altijd bijblijven", aldus Wijfje, voor wie het naar eigen zeggen een kans van 1 op 1000 was om op deze manier te winnen. "Als dat dan lukt, is dat heel gaaf."

Irene Schouten, die op de WK Afstanden het brons pakte, won de sprint van het peloton. De 27-jarige Andijkse eindigde daarmee als tweede in het eindklassement. Of Wijfje, die bij de EK Afstanden al brons pakte op de massastart, de gouden medaille als een beloning ziet voor al het harde werk dat ze dit seizoen voor Schouten heeft geleverd? "Niet per se, ik vind het namelijk ook een beloning als Irene wint, want dan hebben we het samen gedaan. Door deze overwinning heb ik wel laten zien dat ik een vaste waarde ben op de massastart."

Revanche
Voor Wijfje was het een bekroning op een fraai seizoen. Bij de NK Afstanden in december veroverde ze tot haar grote verbazing de nationale titel op de 1500 meter. Bij de EK Afstanden eindigde ze op deze afstand als vierde en op de WK Afstanden als vijfde. Samen met Antoinette de Jong en Ireen Wüst won ze bovendien zilver op de ploegenachtervolging. Het enige smetje op haar seizoen beleefde ze vorige week bij het WK Allround in Hamar, waar ze net geen medaille wist te behalen. 

In de laatste ronde van de afsluitende 5 kilometer verspeelde ze de bronzen medaille. "Dat steekt nog wel een beetje, maar als je eenmaal in Heerenveen bent en je je focust op de World Cup-finale verdwijnt dat gevoel ook wel weer. Ik ga er zeker nog een keer revanche op nemen", aldus Wijfje, die nog niet weet waar ze volgend seizoen zal schaatsen. "Ik heb een hele mooie samenwerking met Henk Hospes en ik weet dat er nog rek in zit. Aan de andere kant denk ik dat het ook niet verkeerd is als ik mezelf ergens anders kan doorontwikkelen."

Mass start mannen
Bij de mannen zegevierde de Zuid-Koreaan Jae Won Chung in Heerenveen. Hij versloeg na zestien ronden in een enerverende eindsprint Bart Swings en Joey Mantia. Arjan Stroetinga kon niet mee sprinten om de zege, doordat hij in de laatste bocht een duw kreeg en daardoor naar de buitenkant werd gedreven. Jorrit Bergsma, wereldkampioen op dit nummer, reed drie ronden voor het einde nog wel even aan kop, maar moest in de eindfase zijn aanval bekopen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan