Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2020

Schouten en Wijfje samen op podium: 'Dit is brons met een gouden randje'

Met een rood-wit-blauwe vlag boven het hoofd werden Irene Schouten en Melissa Wijfje zondag toegejuicht door een uitzinnig oranjepubliek in Thialf. De Nederlandse vrouwen reden op het slotonderdeel van de EK Afstanden naar goud en brons. De onttroonde titelhoudster Francesca Lollobrigida uit Italië maakte het podium compleet met zilver.

Foto : Soenar Chamid

Schouten en Wijfje, inmiddels een succesvol koppel op dit onderdeel, hielden voortdurend controle in de koers over zestien ronden. Drie ronden voor het einde ging Wijfje op avontuur en even leek de Nederlands kampioene op de 1500 meter verrassend op weg naar de Europese titel. "Met die intentie moet je ook altijd weggaan: dit is de gouden aanval", luidt het.

Schouten, die in 2018 olympisch brons behaalde op de mass start, bevond zich in het aanstormende peloton en besloot op basis van haar ervaring toch de sprint aan te gaan. "Ik weet hoe groot het gat ongeveer moet zijn om weg te blijven en ik zag het steeds kleiner worden. Als ik mijn benen stil had gehouden kon de Italiaanse er langs en dan hadden we allebei niks." Tot haar opluchting zag ze Wijfje nog wel als derde finishen. "Het mooiste was natuurlijk één en twee geweest", lacht ze. "Maar dit was er een uit het boekje, het liep volgens plan en dat je hier samen op het podium staat in een vol Thialf is supermooi."

Schouten prolongeerde eerder dit seizoen haar Nederlandse titels op de mass start en op de marathon op kunstijs. Ze schreef ook al drie wedstrijden om de KPN Marathon Cup op haar naam. In het wereldbekercircuit won Schouten in Polen en eindigde ze in Wit-Rusland als tweede.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan