Tickets
Shop
Nieuws 30 mrt 2020

Tweestrijd voor Vincent De Haître: fietsen of schaatsen?

Wij kennen Vincent De Haître natuurlijk van het langebaanijs, maar deze zomer zou de Canadees als baanwielrenner uitkomen op de Zomerspelen in Tokio. Met het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021 zal hij nu misschien moeten kiezen tussen fietsen en schaatsen: "Het is de laatste optie die ik wil overwegen, want dan moet ik een grote beslissing nemen."

Foto : ANP

Komende winter markeert namelijk ook het begin van de selectieprocedure voor het olympische schaatsseizoen van de Spelen van februari 2022 in Beijing. Het probleem? De wereldbekerwedstrijden baanwielrennen vinden traditioneel ook in de winter plaats en de fietsploeg van Canada zal ongetwijfeld met het olympische team naar deze races willen om zich voor te bereiden op de Zomerspelen. Onderhand moeten bij de World Cups in het schaatsen door elk land eerste startplekken veiliggesteld worden voor de Winterspelen.

De 25-jarige schaatser zoekt nu naar een oplossing, en hoopt op een scenario waarbij hij zijn plek in de fietsploeg niet hoeft op te geven, maar ook zijn kansen op een medaille tijdens de Winterspelen niet verspeelt. "Het zou me een voorbereiding van slechts een kleine zes maanden geven om me te kwalificeren voor de Winterspelen", vertelde hij aan Le Droit.

Pyeongchang
In 2018 veroverde De Haître na het winnen van de selectiewedstrijden in Canada - minder dan twee maanden voor de Spelen - een plaats in de olympische schaatsploeg. "Ik denk dat ik een betere schaatser ben dan wielrenner. Mijn kansen om een ​​medaille te winnen op het ijs zijn groter. Grijp ik de kans om te blijven fietsen en hou ik mezelf voor dat zes maanden genoeg is om het potentieel te hebben om een ​​medaille te behalen in het schaatsen, dat is de vraag."

Een paar weken geleden trok De Haître in Calgary zijn schaatsen weer aan, toen hij terugkeerde van de wereldkampioenschappen baanwielrennen. "Ik ben met het nationale team gaan trainen om erachter te komen of ik het nog steeds in me heb." Hij weet ook dat de concurrentie in de tussentijd niet stil heeft gezeten. "Ik was toen ik stopte bijna de enige schaatser op de 1000 en 1500 meter." Nu is er Laurent Dubreuil die nog maar driehonderdste is verwijderd is van De Haître's persoonlijk record op de 1000 meter. "En Antoine Gélinas-Beaulieu reed deze winter sneller dan ik op de 1500 meter", vult De Haître zelf aan. 

"Ik vertel mezelf nu maar dat ik trainingspartners zal hebben zoals ik nooit heb gehad wanneer ik terugkom. Ik geloof dat mijn ervaring en mijn volwassenheid me ook zullen helpen. Ik heb veel gefietst en schaatsen blijft een beensport. Er is geen perfect scenario, maar op dit moment probeer ik nog een manier te vinden om mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen, zonder de prestaties in gevaar te brengen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan