Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2020

Roest pakt derde titel op rij: 'Deze medaille belandt bij mijn ouders op de boerderij'

Patrick Roest heeft andermaal bewezen de beste allrounder ter wereld te zijn. Op de slotdag van het WK in Hamar was de Lekkerkerker de beste op zowel de 1500 als de 10.000 meter. Daarmee schaatste hij naar zijn derde wereldtitel op rij. Roest verwees de thuisfavoriet Sverre Lunde Pedersen naar de tweede plaats.

Foto : Sander Chamid

Op de 1500 meter zette Roest al een reuzenstap richting titelprolongatie. In een rechtstreeks duel met Pedersen was Roest de Noor met 0,6 seconde te snel af. Op de afsluitende 10.000 meter zag hij zijn geruststellende voorsprong van ruim elf seconden niet meer in gevaar komen. Met een tijd van 13.02,45 pakte hij ook nog eens de afstandszege. 

"Dit is een lekker gevoel. Het is goed dat het weer gaat zoals het hele seizoen is gegaan. Ik ben onwijs blij", sprak Roest achteraf. "Ik ging best wel zenuwachtig dit weekend in, omdat ik niet precies wist waar ik stond", doelt hij op zijn slechte WK Afstanden, waar hij als favoriet voor de wereldtitel naast de medailles greep. De 5000 meter van zaterdag zag hij als sleutelmoment van het weekend. Daar maakte hij de tijd die hij bij de 500 meter verloren had op Pedersen weer goed. "Ik ben opgelucht dat het zo ging zoals het hoorde te gaan voor mij."

Met zijn derde wereldtitel op rij bewijst Roest wederom dat het allrounden hem goed ligt, iets wat hij overigens voor het toernooi ook al aangaf. In Hamar pakte hij drie jaar geleden ook zijn eerste WK-medaille. Voor het oog van zijn familie en vrienden won hij nu alweer zijn derde titel. "Er hangt een goede sfeer in de hal dus voor ons is het genieten om hier een toernooi te rijden. Ik heb een hoop familie en vrienden hier ook, het is wel extra mooi dat zij er hier bij zijn." Zij zullen waarschijnlijk ook zijn gouden medaille mee naar huis nemen. "De kans is groot dat hij bij mijn ouders op de boerderij terechtkomt. Daar laat ik wel de meeste medailles."

Vierde plaats bij comeback
Jan Blokhuijsen behield de vierde plek in het klassement. De rijder van Team IKO verloor zijn beide duels met de Japanner Seitaro Ichinohe om de derde plaats. Ichinohe is pas de tweede Japanner ooit die een medaille pakt op een wereldkampioenschap allround. Eind jaren '90 van de vorige eeuw wist Keiji Shirahata al eens tweemaal zilver en een bronzen plak te behalen. 

De derde Nederlander, Sven Kramer, stond zondag niet meer aan de start van het WK Allround. De 33-jarige Fries trok zich na de eerste dag van het vierkamp terug en werd door zijn ploeg in bescherming genomen. "Ergens voelt het als een opluchting, maar leuk is het niet. Het is gewoon te veel, ook voor Sven Kramer."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan