Tickets
Shop
Nieuws 29 feb 2020

Sven Kramer trekt zich terug voor vervolg WK Allround

Foto : Sander Chamid

Sven Kramer zal zondag niet meer in actie komen op het WK Allround. De Fries kende een zware week wegens privé-omstandigheden en reed een teleurstellende eerste toernooidag. Na twee afstanden stond hij op de twaalfde plaats in het klassement.

Op de 5000 meter, normaal gesproken de sterkste afstand van Kramer, noteerde hij zaterdag slechts de negende tijd in 6.25,54. De 500 meter eerder op de dag had hij ook al in een tegenvallende 37,49 afgewerkt, goed voor de negentiende tijd. Ongeveer anderhalf uur na de wedstrijd stond hij in zijn hotel kort de verzamelde pers te woord. "Het is een heftige tijd. Als sportman wil je altijd rijden, soms misschien wel tegen beter weten in. Op een gegeven moment maak je de afweging woensdag om toch te rijden. Dan wil je de knop omzetten en ervoor gaan."

"Dat is moeilijk", gaat de meervoudig kampioen verder. "Dat merk ik ook als ik naar de baan ga. Een 500 meter is te kort om erover na te denken, ook al heb ik er best lang over gedaan vandaag. Maar het is gewoon teveel, ook voor Sven Kramer." Samen met zijn ploeg heeft hij de afweging gemaakt en besloten om zondag niet meer in actie te komen. "Soms is het fijn als je in bescherming wordt genomen door je team en dat is net gebeurd. Ergens voelt het als een opluchting, maar leuk is het niet."

Ondanks zijn vervroegde vertrek uit Hamar heeft Kramer geen spijt dat hij naar Noorwegen is afgereisd. "Nee ik heb geen spijt. Het is wel zwaar, maar ook dat hoort er bij. Het WK Allround is toch een mooie wedstrijd, die je wel wilt starten. Het is ook gewoon fantastisch dat we vandaag een uitverkocht stadion hebben, ook hier in Hamar. Misschien had ik er wel iets teveel oog voor", doelt hij op zijn mentale afwezigheid.

Jac Orie, de coach van Kramer bij Team Jumbo-Visma, reageerde direct na de wedstrijd al kort op het slechte rijden van zijn pupil. "Ik heb hem wel even gesproken, maar weet nog niet hoe het precies zit. Je hoopt dat hij er na een paar rondjes doorheen komt, maar de scherpte is er niet en dat is meer dan logisch."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan