Tickets
Shop
Nieuws 12 mrt 2020

Michel Mulder kan nu écht gaan genieten van schaatspensioen

Zijn schaatsen hingen al een tijdje aan de spreekwoordelijke wilgen, maar speciaal voor De Zilveren Bal haalde Michel Mulder (34) ze nog één keer uit het vet. "Voor de lol", verduidelijkte hij zijn deelname aan de vijfde editie van het spectaculaire 100 metertoernooi. Dat hij uiteindelijk in de halve finale strandde, nam hij voor lief. "Ik wilde veel lol maken en dat is gelukt."

Foto : Vincent Riemersma

Mulder was sowieso met weinig intenties naar Leeuwarden toegekomen. Sinds hij twee weken geleden zijn deelname aan het toernooi bevestigde, stond hij amper op het ijs. "Als ik maar onder de tien seconden rijd", gaf Mulder zichzelf als doelstelling mee. In de eerste kwalificatieronde haalde hij met gemak de tweede kwalificatieronde en daarin plaatste hij zich met een tijd van 9,85 voor de halve finale. "Als je ziet wat ik de laatste maanden heb gedaan, vind ik dat best een respectabele tijd."

In de halve finale moest hij zien af te rekenen met sprintkanonnen Viktor Mushtakov en Alex Boisvert-Lacroix, maar de Rus en de Canadees maakten korte metten met de 'gepensioneerde' Mulder. "Of het me tegen was gevallen? Het is nooit leuk om eraf gereden te worden, dus wat dat betreft viel het me wel tegen", gaf Mulder, die voor zijn afscheidswedstrijd geen enkele spanning kende, aan. "Zenuwachtig word je als je het gevoel hebt dat er wat te halen valt en vandaag was er simpelweg niks te halen."

Foto : Vincent Riemersma

Vakantie
Sinds hij in januari bekendmaakte te stoppen, is er veel op hem afgekomen. "Dingen die je als topsporter niet zo snel zou doen, doe je nu sneller", doelt Mulder onder meer op afspraken en interviews. De komende tijd verwacht hij wat meer tot zichzelf te komen, zeker met de vakantie in het vooruitzicht. Over twee weken gaat hij samen met vrienden Kai Verbij en Thomas Krol voor drie weken op rondreis door Australië. "Daar heb ik altijd al eens naartoe gewild."

Waar Verbij en Krol zich na de vakantie zullen voorbereiden op het nieuwe seizoen, zal Mulder voor het eerst beseffen dat hij geen topsporter meer is. Bang voor die periode is hij niet, maar dat het anders zal voelen als andere jaren, durft hij wel te beweren. "Aan de ene kant heb ik heel veel zin in de periode die gaat komen, maar aan de andere kant weet ik ook dat er een bepaalde leegte zal komen. Ik vertrouw er in ieder geval op dat ik na de vakantie weer een beetje structuur krijg in mijn leven."

Die structuur gaat hij misschien wel vinden in zijn nieuwe job. Mulder heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt dat hij graag in de toekomst schaatstrainer wil worden. Zijn doel is om een vrouw aan olympisch goud op de 500 meter te helpen, de enige afstand die nog nooit door een Nederlander is gewonnen. Om dit doel te bereiken, is hij bezig de KNSB-opleiding ST-4 te voltooien en daar neemt hij rustig zijn tijd voor. "Ik heb inmiddels ook al wat gesprekken gehad, maar tot nu toe heb ik nog geen plekje gevonden waar ik terecht kan."

Nu hij topsporter af is, merkt Mulder dat hij steeds meer geniet van de prestaties die hij heeft geleverd. Toen hij bij zijn afscheid in Thialf een filmpje te zien kreeg met al zijn hoogtepunten, stond hij versteld. "Dan denk je: jeetje wat heb ik eigenlijk veel gewonnen. Tijdens je carrière ben je daar niet zoveel mee bezig, dan leef je veel meer in het hier en nu. Dat moet ook als topsporter, dus dat neem ik mezelf absoluut niet kwalijk. Pas als je stopt, heb je tijd om terug te denken aan de mooie momenten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan