Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2020

Michel Mulder (33) zet punt achter schaatscarrière

Foto : Sander Chamid

Michel Mulder stopt met schaatsen. De olympisch kampioen meldde dat maandag voor de camera bij de NOS. "Ik maak het seizoen nog af met de ploeg, zodat ik een goede teamgenoot kan zijn voor ze. Maar het houdt voor mij op als het gaat om wedstrijden schaatsen", aldus Mulder.

De laatste jaren verliepen voor de olympisch kampioen uit 2014 niet meer zoals hij voor ogen had. Met een negende plaats op de 500 meter tijdens de KPN NK Afstanden wist hij zich opnieuw niet te kwalificeren voor de grote toernooien, waar hij een aantal jaar geleden nog meedeed om de grote prijzen. Zijn laatste internationale wedstrijd was de World Cup in Nur-Sultan, waar hij geen potten kon breken.

"Ik was heel goed de zomer uitgekomen en had zelf het idee: als het dit jaar niet lukt, weet ik echt niet meer wat ik dan moet proberen. Ik heb de afgelopen jaren vaker nagedacht over of ik de motivatie nog wel had om door te gaan. Die was er altijd. Maar hoewel er dit seizoen ook weer goede races tussen zaten, vind ik het nu mooi geweest."

Het hoogtepunt uit zijn schaatscarrière was de olympische titel die hij zes jaar geleden in Sotsji veroverde op de 500 meter. Andere hoogtepunten waren zijn twee titels op het WK Sprint. Op de WK Afstanden pakte hij weliswaar geen gouden plak, maar behaalde hij wel twee zilveren medailles. Op de inlineskates behaalde Mulder in 2012 WK-goud op de 500 meter in het Italiaanse San Benedetto del Tronto. Twee jaar later pakte hij in Argentinië samen met Mark Horsten en Luc ter Haar de wereldtitel op de aflossing. 

In Thialf beheert de Zwollenaar nog altijd het baanrecord op de 500 meter (34,31) dat hij tot op de dag van vandaag deelt met de Rus Pavel Kulizhnikov (2019). Of hij in het schaatsen actief blijft? "Ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik heel graag trainer zou willen worden. Ik ben opgeleid als gymleraar en ben ook al ingeschreven voor de schaatstrainerscursus. Dus de kans is groot dat ik nog vaak op de ijsbaan te zien zal zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan