Tickets
Shop
Nieuws 24 jun 2020

Zakopane krijgt tweede overdekte schaatshal van Polen

Polen krijgt een tweede volledig overdekte 400-meterijsbaan. President Andrzej Duda maakte dat dinsdag bekend tijdens een bezoek aan het sportcentrum in de stad Zakopane. De ijshal moet 56 miljoen zloty (12,6 miljoen euro) kosten. Een verwachte opleverdatum is nog niet aangekondigd.

Foto : Soenar Chamid

Zakopane staat bekend als een wintersportoord bij uitstek en beschikt momenteel al over een onoverdekte ijsbaan. De stad ligt aan de voet van het Tatragebergte vlakbij de grens met Slowakije. Een overkapping van de ijsbaan zou deze direct de hoogste overdekte ijsbaan in Europa maken. Op dit moment is de Max Aicher Arena in Inzell nog de hoogst gelegen volledig overdekte ijsbaan in Europa. Die ligt op 700 meter hoogte, de ijsbaan in Zakopane doet daar nog 200 meter bovenop. 

De plannen om de ijsbaan te overdekken lagen al veel langer op tafel. Al in 2014 was er sprake van dat de ijsbaan een dak zou krijgen. Ook de ijsbaan in Warschau zou overdekt worden, maar uiteindelijk kreeg het centraal in Polen gelegen Tomaszów Mazowiecki de eer. De afgelopen twee jaar is die schaatshal al gastheer geweest van twee wereldbekerwedstrijden en ook de komende twee seizoenen staat er een World Cup gepland. 

President Duda hoopt dat dankzij de overdekte ijsbaan het schaatsen in Polen een impuls krijgt. Het skioord zou wat hem betreft verder moeten groeien tot het wintersportcentrum van Polen, waar de atleten zich optimaal kunnen voorbereiden op de kampioenschappen en de Olympische Spelen. Het afgelopen decennium wist Polen vier olympische medailles te veroveren, al dateert het laatste succes al van de Spelen van Sotsji in 2014.

Of er ook grote internationale wedstrijden op de nieuw overdekte ijsbaan gereden zullen worden, is nog niet bekend. In het verleden werd in Zakopane tweemaal een wereldbeker voor junioren gehouden en in 2012 werd het WK voor studenten er verreden. In 2009 werden Roxanne van Hemert en Koen Verweij er wereldkampioen allround bij de junioren. Individueel goud was er destijds ook voor Yvonne Nauta en Pim Cazemier en ook de achtervolgingsploegen grepen een gouden medaille. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan