Live
Shop
Nieuws 25 jun 2020

Oud-kampioenen wisselend enthousiast over skeeleren in Zandvoort

Met het nieuws dat het NK Marathon eind augustus op het circuit van Zandvoort wordt verreden stromen ook de reacties binnen. De inlineskaters zijn blij dat ze weer doelen hebben om naartoe te werken nu een deel van de kalender al bekend is. De reacties op de locatie van het NK zijn daarentegen gemengd. Oud-winnaars Manon Kamminga, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga reageren.

Foto : Hidde Muije

"Je weet toch niet hoe een circuit erbij ligt", aldus Kamminga. De drievoudig kampioene heeft goede ervaringen met het skeeleren op een autocircuit. In 2017 werd ze in het Portugese Lagos nog Europees kampioene. "Als skeeleraar is het toch heel anders om op zo'n parcours te rijden. Het asfalt is vaak grover dan je verwacht. Het is minder technisch en meer op kracht. Het kan in ieder geval heel gaaf worden."

De winnares van de editie van vorig jaar is blij met de aankondiging van het NK. "Ik wist wel dat de KNSB heel druk is geweest met alternatieve scenario's. Petje af dat iedereen zo positief is gebleven." Kamminga, die naast haar eigen trainingen en wedstrijden ook het KNSB Talent Team Midden-Oost traint, kan haar pupillen nu weer een doel voor ogen houden. "Het werd toch steeds moeilijker voor de rijders om gemotiveerd te blijven. Ze waren inmiddels wel toe aan meer duidelijkheid." 

Ondanks het vooruitzicht van de wedstrijden klinkt er toch ook enige kritiek vanuit de atleten. "Persoonlijk had ik liever een andere locatie gekozen", vindt uittredend kampioen Ingmar Berga. "Circuitwedstrijden zijn meestal niet de mooiste en bij regen kan het ook nog wel gevaarlijk worden als er veel rubber en olie op de baan ligt. Een mooi rondje ergens anders levert waarschijnlijk een leukere wedstrijd op." De 35-jarige oudgediende had ook gehoopt dat hij bij de plannen was betrokken. "Het was wel handig geweest om even te overleggen. Ik weet nog niet hoeveel waarde ik aan deze titelstrijd moet hechten, maar ik ben al lang blij dat er überhaupt wedstrijden komen."

Om de nodige twijfels weg te nemen zal de KNSB in de aanloop naar het Nederlands kampioenschap een testronde organiseren om het parcours uit te proberen. Zowel droge als natte omstandigheden zullen nagebootst worden, zegt disciplinemanager Marcel Scheperkamp. Ook de rijrichting zal dan worden bepaald. Op het circuit rijdt men rechtsom, terwijl inlineskaters gewend zijn om linksom te rijden. 

Ingmar Berga was vorig jaar de beste op het NK in Staphorst | Foto : Hidde Muije

Het idee voor een skeelerwedstrijd op het duincircuit leefde al langer bij Scheperkamp. Toch was het nog even spannend of het NK wel echt plaats zou kunnen vinden. "In september was het circuit al elk weekend gereserveerd. Omdat we altijd het vertrouwen hebben gehad dat we eerder los zouden mogen als de coronacijfers goed zouden blijven, hebben we een optie genomen voor een dag in augustus." Op de kritiek van Berga meldt hij dat 'dit dingen zijn die je snel moet beslissen'. "Woensdagavond leek het definitief, maar even later kreeg ik een telefoontje dat het niet door kon gaan. Gelukkig heeft het circuit met ons meegedacht en hebben we deze datum kunnen reserveren."

Later op trainingskamp
Naast Berga en Kamminga reageerden ook andere rijders uit de inlinewereld. Maya de Jong, Kevin van der Horst en Ronald Haasjes plaatsten op hun sociale media positief verraste berichten. Ook Crispijn Ariëns keek op van het nieuws. "Het is zeker een bijzondere locatie", vertelt hij telefonisch. "Al heb ik geen idee of je er een beetje fatsoenlijk kunt skeeleren." Zijn voornaamste twijfels betreffen de zogenoemde kombochten, die zijn aangelegd voor de autoraces en bedoeld zijn voor hoge snelheden. Ook over dit aspect van de baan moet de test van de KNSB uitsluitsel geven. 

Crispijn Ariëns pakte in 2018 in Waarland zijn derde marathontitel | Foto : Hidde Muije

Voor de drievoudig kampioen is de wedstrijd in Zandvoort de eerste keer dat hij op een autocircuit de strijd aangaat. "Een aantal jaar geleden is er wel een wedstrijd geweest op het circuit van Assen, maar daar heb ik toen niet aan meegedaan. Het is in ieder geval leuk om weer een doel te hebben. Je hebt toch wel een gemis van wedstrijden." Bij zijn ploeg Royal A-ware is het programma meteen al aangepast. Binnen zijn ploeg zijn er nog meer gegadigden voor de titel. Ook Jordy Harink, Sjoerd den Hertog, Bob de Vries en Jorrit Bergsma maken bij deelname ook een reële kans.  

"Vanmiddag kregen we al een berichtje van Jillert (Anema, zijn trainer, red.) dat we een dagje later naar Livigno vertrekken voor ons trainingskamp. Begin augustus staan we nog op het zomerijs in Heerenveen en daarna hebben we nog twee weken om ons voor te bereiden op het NK. Het gaat natuurlijk wel gewoon om een titel." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan