Tickets
Shop
Nieuws 15 jun 2019

Kamminga en Berga pakken nationale titel: 'Heb hem voor mijn gevoel verdiend'

Manon Kamminga en Ingmar Berga hebben in Staphorst de nationale marathontitel veroverd. Voor Kamminga was dat alweer haar derde titel, voor Berga was het pas zijn eerste. "Deze kan ik nu ook van mijn lijstje afstrepen."

Foto : Hidde Muije

Berga reed al vroeg in de wedstrijd met een groep weg uit het peloton. Een definitief zestal dat naast Berga bestond uit ploeggenoot Robert Post, Bart Hoolwerf en thuisrijders Gerwin Smit, Jordy Harink en Ronald Haasjes ging uiteindelijk samen de finale in.

"Het voordeel was dat Gary Hekman en Crispijn Ariëns in het peloton zaten", vertelt Berga na het ophalen van zijn kampioenstrui. "Zij waren de grote favorieten vandaag, dus daar wordt op gelet. De samenwerking van de kopgroep was redelijk goed vanaf het begin, dus dan weet je dat het moeilijk wordt om ons nog terug te pakken."

Post, die deze zomer voor het eerst meerijdt in de kleuren van Team Okay Fashion & Jeans, trok de eindsprint aan voor Berga en bekroonde zijn eigen NK met brons. Het zilver ging naar Jordy Harink. 


Dames
Bij de vrouwen probeerde Anna van den Bos het al vroeg in de wedstrijd in haar eentje. De jongeling bouwde een grote voorsprong op en hield het lang vol. Toch werd het gat uiteindelijk dichtgereden door de overblijfselen van het peloton. Hierna probeerden Pien Keulstra (solo) en Kamminga en Berber Vonk (samen) het, maar het was duidelijk dat het op een sprintje uit zou lopen.

Op het laatste rechte stuk ging Kamminga van ver aan en ze zag niemand meer over haar heen komen. "In de laatste bocht wilde ik bij de beste drie zitten. Ik had me de hele koers goed laten zien, waardoor de andere dames graag achter mij wilden zitten. Daar had ik een voordeel mee", aldus een glunderende Kamminga, die juichend de finish passeerde.

"Ik weet niet of het per se ontlading was, maar het is een superlekker gevoel om te winnen. Ik voelde me vandaag heel sterk en dit voelt als een hele mooie overwinning. In de voorgaande jaren keken mensen veel naar mij en had ik het gevoel dat ik alles moest doen. Vandaag had ik de insteek om - vooral het eerste deel - niet te veel te doen. Op het eind voelde ik me zo goed dat ik deed wat ik moest en kon doen. Ik heb het voor mijn gevoel wel goed verdeeld."

Na Otterlo en Vorden pakte de Friezin haar derde nationale marathontitel op skeelers. "Dit is misschien wel de mooiste. Ik heb hard gewerkt en heb hem voor mijn gevoel echt verdiend."


Masters

Bij de heren gingen drie categorieën masters van start. Jarno van Wingerden ging er bij de heren 40+ met de nationale titel vandoor, voor Hans van de Wetering en Wouter Walta. Bij de heren 50+ ging het goud naar Wim van Leest, voor Geert Kruims en Wim Kwakkel. Albert Bakker, Arie Rozendaal en Jacob Drenth vulden het podium bij de 60+. Bij de dames masters ging alleen Yvonne Kuin van start, de titel is logischerwijs voor haar. 

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan