Live
Shop
Nieuws 22 jan 2020

Wat moet je weten over het ISU EK Shorttrack?

Voor de shorttrackers staat dit weekeinde het Europees kampioenschap op het programma. Lees hier alles wat je moet weten over het toernooi in Debrecen.

Foto : Sander Chamid

Historie
Shorttrack is een relatief jonge sport. Het eerste Europees kampioenschap werd gehouden in 1997. Op de 500, 1000 en 1500 meter verdienen de shorttrackers tijdens dit toernooi punten, waarna de beste schaatsers elkaar treffen in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten wordt daarna een klassement opgemaakt. Naast de individuele titels per afstand en overall worden er ook medailles verdeeld op de relay, waar de vrouwen drie kilometer en de mannen vijf kilometer rijden.

De 500, 1000 en 1500 meter beginnen op de eerste toernooidag met heats, gevolgd door kwartfinales, halve finales en de finales. De nummers één en twee gaan telkens door naar de volgende ronde, vaak aangevuld met de snelste nummers drie. De nummers één en twee uit de halve finale plaatsen zich voor de A-finale, de overige snelsten plaatsen zich voor de B-finale. 

Het Europees kampioenschap is vijf keer in Nederland gehouden: in Den Haag (2001), Zoetermeer (2004), Heerenveen (2011) en Dordrecht (2015 en 2019).

De eerste en de meeste titels
In het Zweedse Malmö werden de titels bij de mannen en vrouwen in 1997 bemachtigd door twee Italiaanse shorttrackers: Fabio Carta en Marinella Canclini. Aflossingsgoud werd er gewonnen door de teams van het Verenigd Koninkrijk en Italië. Maar er waren ook medailles voor Nederland, namelijk zilver voor Ellen Wiegers en zilver voor de mannen op de relay. 

Bij de heren staat met zeven titels de Italiaan Fabio Carta bovenaan de lijst. Sjinkie Knegt staat met drie titels op plaats drie. Bij de dames gaat het ook om zeven titels, deze werden gewonnen door de Bulgaarse Evgenja Radanova en de Italiaanse Arianna Fontana. Jorien ter Mors en Suzanne Schulting hebben beide één titel op hun naam staan.

Arianna Fontana op het EK in 2018

Titelverdedigers en kanshebbers
Bij de vrouwen verdedigt Suzanne Schulting de Europese allroundtitel, die zij vorig jaar veroverde in Dordrecht. Ook op de 1500 meter is de 22-jarige shorttrackster de regerend kampioene. De 500 meter werd gewonnen door Natalia Maliszewska en Sofia Prosvirnova schreef de 1000 meter op haar naam.

Schulting zal gebrand zijn om haar titel te prolongeren en onderweg ook op de drie afstanden goud te pakken. De Nederlands kampioene krijgt concurrentie van Martina Valcepina en Arianna Fontana. Daarnaast zullen ook Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof zich in de strijd willen mengen, net als Ekaterina Konstantinova en Prosvirnova. De gevaarlijkste outsider is Elise Christie. Zij liet de eerste vier World Cups schieten vanwege gezondheidsklachten en het is gissen hoe ze ervoor staat. 

Bij de mannen kan het wederom een broederstrijd worden tussen titelverdediger Shaolin Sandor en Shaoang Liu, die het zilver pakte in Dordrecht. Op de 500 meter won Shaoang en de 1500 meter ging naar Shaolin Sandor. De 1000 meter werd gewonnen door Semen Elistratov. In eigen huis moet het Hongaarse tweetal het voornamelijk opnemen tegen de Russen Pavel Sitnikov, Alexander Shulginov en Elistratov. Namens Nederland is Itzhak de Laat dit seizoen al aardig op stoom. 

Op de relay verdedigen respectievelijk de Nederlandse vrouwen en de Hongaarse mannen hun titel. Dit seizoen staat de gemengde aflossing voor het eerst op een internationaal titeltoernooi. 

De regerend Europees relaykampioen Hongarije | Foto : Sander Chamid

Aantal ronden per afstand
Waar de ronden per afstand op de langebaan makkelijk zijn bij te houden, is dat bij de shorttrack soms nog even tellen, dus hier komt een spiekbriefje. Eén ronde op de shorttrackbaan heeft een lengte van 111,12 meter. Dit betekent het onderstaande voor de afstanden die er gereden worden.
500 meter: 4,5 ronden
1000 meter: 9 ronden
1500 meter: 13,5 ronden
2000 meter: 18 ronden (mixed relay)
3000 meter: 27 ronden (superfinales en relay vrouwen)
5000 meter: 45 ronden (relay mannen)

Regels, regels, regels…
Met vier of meer rijders in de baan kunnen incidenten de uitslag flink beïnvloeden. Dan is het aan de scheidsrechters om in te grijpen. De hoofdscheidsrechter kan na de race via het video-replaysysteem een actie beoordelen. Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement). Sinds vorig sezioen zijn er codes opgesteld voor alle overtredingen en worden de beelden getoond op de schermen, zodat deze duidelijker zijn voor de scheidsrechters en het publiek. Alle codes zijn hier te vinden.

Er is één valse start toegestaan per rit. Bij een tweede valse start volgt een penalty, hetzelfde geldt voor een eventuele derde valse start enzovoorts. De race kan worden teruggefloten wanneer er in de eerste bocht na de start een valpartij plaatsvindt. Er volgt dan een herstart. De race kan vervolgens op elk moment stil worden gelegd door de scheidsrechters, bijvoorbeeld als er iemand op een gevaarlijke plek blijft liggen na een val. Ook dan kan er nog een herstart plaatsvinden.

Hoe ik het volgen? 
De wedstrijden zijn te volgen via een livestream op het YouTube-kanaal van de ISU. Ook NOS Studio Sport besteed veel aandacht aan het Europees kampioenschap tijdens de uitzendingen op NPO 1 en NPO Radio 1. Bekijk hier de meest actuele informatie over het EK Shorttrack.

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan