De geschillencommissie van de KNSB heeft de vorderingen van Koen Verweij, Dai Dai N'tab en Ronald Mulder afgewezen. Als gevolg hiervan staan de selecties voor de ISU WK Afstanden in Salt Lake City (13-16 februari) en de ISU World Cup in Calgary (7-8 februari) definitief vast.

Verweij en N'tab probeerden via de geschillencommissie alsnog kans te maken op een startbewijs voor de WK Afstanden in Salt Lake City, op respectievelijk de 1500 en 1000 meter. Mulder vroeg om een ticket op de 500 meter voor vijfde ISU World Cup in Calgary.

Zij vochten hiermee recente beslissingen van de selectiecommissie langebaan (SCL) van de KNSB aan. Die verstrekte Kjeld Nuis, vanwege ziekte afwezig bij de KPN NK Afstanden, een aanwijsplaats voor de WK Afstanden op zowel de 1000 als 1500 meter. Die plek heeft de KNSB altijd achter de hand voor 'zeer uitzonderlijke gevallen'. Mulder, die materiaalpech had bij de KPN NK Afstanden, kreeg geen aanwijsplaats voor Calgary. 

Selectieprocedure
De geschillencommissie nam maandag ruim twee uur de tijd voor de behandeling van de zaak. In de uitspraak, die vanochtend schriftelijk bekendgemaakt werd, wijst de commissie alle vorderingen van de drie Reggeborgh-schaatsers af. De geschillencommissie oordeelt dat de SCL de selectieprocedure juist heeft gevolgd.

"Het is goed dat de geschillencommissie vaststelt dat wij als SCL correct hebben gehandeld", reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Het belangrijkste is dat iedereen nu duidelijkheid heeft en de focus weer volledig kan leggen op de sportieve voorbereiding op deze belangrijke wedstrijden."

N'tab en Verweij blijven op de reservelijst staan voor de 1000 en 1500 meter van de WK Afstanden. Voorafgaand aan het titeltoernooi moet worden vastgesteld of Nuis 'prestatiefit' is. In Salt Lake City komt Nederlands kampioen N'tab wel uit op de 500 meter. Op die kortste afstand zal Jesper Hospes definitief starten op de World Cup in Calgary, hij werd vijfde op de KPN NK Afstanden. Mulder werd eind december elfde, met een kapotte schaats, en greep zodoende mis.