Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2020

Mulder leidt sprintklassement: 'Mes staat op de keel, ook voor Nuis'

Veel ogen waren zaterdag gericht op Kjeld Nuis, maar het is Ronald Mulder die na de eerste dag van het KPN NK Sprint aan de leiding gaat van het klassement. De winnaar van de 500 meter gaf als nummer twee op de 1000 meter wel ruim een halve seconde toe op Nuis.

Foto : Sander Chamid

Mulder, de kampioen van 2017, reed op de 500 meter met 34,86 als enige onder de 35 seconden en hield Gijs Esders (35,22) en Jesper Hospes op ruime afstand (35,29). Titelverdediger Hein Otterspeer kwam uit op de vijfde plek met een tijd van 35,42. Ploeggenoot Nuis eindigde als zesde in 35,47. Nuis schreef in een tijd van van 1.08,88 wel de 1000 meter op zijn naam. Hij moest in de laatste rit solo rijden vanwege een diskwalificatie voor titelhouder en teamgenoot Otterspeer na een tweede valse start. Achter Mulder (1.09,42) finishte Lennart Velema als derde in 1.09,44.

In het klassement bedraagt de marge van Mulder op Nuis voorafgaand aan de tweede 500 meter van zondag 0,34 seconde. Velema is de nummer drie in de tussenstand, op 0,51 verwijderd van de koploper. "Ik wist dat ik zeker mee kon doen als ik twee goede races zou rijden en ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het Kjeld heel moeilijk wil maken", begint Mulder na zijn succesvolle dag. "Ik reed vooral een goede 1000 meter, maar de 500 meter was ook gewoon heel goed. Je moet daar tijd zien te pakken wil je meedoen voor het klassement, daar ben ik vooral heel blij mee."

WK-ticket
Voor Nuis, de tweevoudig olympisch kampioen van Team Jumbo-Visma, waren het zijn eerste races in wedstrijdverband sinds anderhalve maand. Door een zware griep moest hij zich afmelden voor de KPN NK Afstanden eind december in Heerenveen en kon hij zich niet plaatsen voor de EK en WK Afstanden. Voor dat laatste toernooi, half februari in Salt Lake City, kreeg hij van de KNSB aanwijsplekken voor de 1000 en 1500 meter

Naast Nuis hoopt ook Mulder, die door materiaalpech tijdens de KPN NK afstanden de mondiale titelstrijd in Salt Lake City mist, zich tijdens het KPN NK Sprint nog te kwalificeren voor het WK sprint van eind februari in Hamar. Daarvoor zijn Kai Verbij en Dai Dai N'tab al geplaatst. Het derde WK-ticket gaat zondag naar de Nederlandse kampioen. 

Of een kopie van zijn races van zaterdag genoeg zouden zijn om zondag de titel te pakken? "Dat is afhankelijk van wat de rest doet. Als ik 35,6 en 1.11,8 nodig heb om te winnen is dat ook prima, maar dat verwacht ik niet", grapt Mulder. "Ik denk dat Kjeld nog niet zijn beste 1000 liet zien, dus dat zal hij morgen wellicht beter doen. Ik moet dus hetzelfde doen als vandaag of misschien wel beter. Het mes staat op de keel, ook voor hem. Het wordt sowieso spannend en ik ga absoluut voor goud."

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan