Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2020

Na zeventien keer podium eindelijk een overwinning voor Imke Vormeer

De tiende KPN Marathon Cup leek bij de vrouwen niet in de boeken te gaan als een bijzondere editie. In Groningen bleef het peloton tachtig ronden lang gegroepeerd rijden. Het was pas in de laatste ronde dat het meest memorabele feit van de dag zich voordeed. Imke Vormeer kwam als eerste over de finish. Een unicum.

Foto : Hidde Muije

Al zeventien keer eerder stond Vormeer op het podium bij een marathonwedstrijd, maar nog nooit op de hoogste trede. Dat ze in Groningen als eerste over de streep kwam, had dan ook niet iedereen verwacht. Aan alle kanten wordt de Meppelse gefeliciteerd. "Met trots neem ik de titel van je over", zegt Emma Engbers, refererend aan de statistiek van meeste podiumplekken zonder overwinning. "Op het gegeven moment gaat het ook wel een beetje in je kop zitten", vertelt Vormeer na de huldiging.

"Maar je weet dat het eraan zit te komen en dat het maar net de goede kant op moet vallen. Dat het vandaag lukt, is echt een opluchting. Wie weet volgende week weer", grapt ze. "Dan zijn ze er allemaal en dan kan het ook gewoon." Manon Kamminga, Vormeers ploeggenote bij A6.nl,  trok bij het luiden van de bel de sprint uitstekend voor haar aan. Enkel Elsemieke van Maaren kon met moeite in het kielzog blijven om naar de derde plek te spurten.

Dankzij een valpartij van Kelly Schouten neemt Vormeer tevens de oranje leiderstrui om het klassement in de KPN Marathon Cup over. Het klassement is intussen echt een doel geworden en de trui zal ze de komende marathons op kunstijs zeker verdedigen. 

Mossinkoff snelste vluchter
Bij de vrouwen beloften pakte Femke Mossinkoff de winst. De rijdster van Blue Dune was na een aanvallende koers de sterkste van een kopgroep van vier. Judith Krabbenborg was namens Port of Amsterdam reeds vooruit en op initiatief van Mossinkoff sprongen zij, Claudia Oranje en Krabbenborgs ploeggenote Suzanne Klous daarnaartoe. Het peloton was echter nooit ver weg. Met het luiden van de bel bedroeg de achterstand slechts luttele meters, maar het groepje bleef weg. Mossinkoff won de sprint voor Klous en Oranje. 

Foto : Hidde Muije

De overwinning in Groningen is de tweede voor Mossinkoff, die eerder ook al in Haarlem de snelste was. "De eerste was toch wel mooier. Toen was ik echt zelf weg, maar dit is ook erg leuk", aldus de rijdster van Blue Dune. De 18-jarige schaatsster moet het vooral van de aanval hebben en vond in Groningen een koers naar haar zin. "Er werd heel veel aangevallen, dus het was wel een leuke wedstrijd. En ik ben ook wel beter in de sprint als iedereen moe is." Met nog één wedstrijd te gaan blijft Arianna Pruisscher aan de leiding staan in het klassement. Ze heeft meer dan dertig punten voorsprong op haar naaste belager Chantal Oosterkamp.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan