Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2020

De Vries wil via enquête onvrede in kaart brengen

Foto : Sander Chamid

Als voorzitter van de atletencommissie van de ISU wil Douwe de Vries de onvrede die heerst onder langebaanschaatsers in kaart brengen. Het meest recente voorbeeld is de afmelding van de Nederlandse mannen op de teamsprint van de ISU EK Afstanden. Met de verzamelde feedback gaat De Vries in overleg met de technische commissie van de internationale schaatsbond.

Niet alleen het krappe tijdschema van de afgelopen Europese afstandskampioenschappen in Thialf leidde tot gemor, ook de invulling van de World Cups - met name het schrappen van de 'klassieke' afstanden - kwam de ISU op kritiek te staan vanuit de langebaanschaatsers. Via een vragenlijst onder alle wereldbekerschaatsers probeert De Vries de meningen te peilen over zaken als de kalender, het programma of de afstanden. 

"Er zijn de laatste jaren te veel veranderingen geweest die niet in het voordeel uitpakten van de schaatsers, dat staat voorop", zegt De Vries tegenover de Telegraaf. De aanmerkingen komen niet alleen uit het Nederlandse kamp, volgens de rijder van Team Jumbo-Visma. "Ik heb ook opmerkingen langs zien komen van Sverre Lunde Pedersen, Miko Takagi en Brittany Bowe, bepaald niet de minsten. (…) Zou de ISU weten hoe de acteurs de toekomst zien? Dat denk ik niet." 

Uit die gedachten is de enquête opgesteld en verstuurd naar zo'n driehonderd schaatsers. Met dit initiatief hoopt De Vries eindelijk te achterhalen wat de gedachten, wensen en ideeën zijn die leven onder zijn collega's. "We kunnen ons blijven beklagen, maar het is beter wat aan de situatie te doen", aldus de voorzitter. "Persoonlijk denk ik dat ze er bij de internationale bond wel bij zijn gebaat dat er van onze kant - de schaatsers - duidelijkheid wordt verschaft."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan