Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 jan 2020

Bergsma zegeviert op kenmerkende wijze: 'Het kwam uit m'n tenen'

Jorrit Bergsma heeft voor de tweede keer dit seizoen de KPN Marathon Cup in Heerenveen op zijn naam geschreven. De 33-jarige stayer van Team Royal A-ware bleef op kenmerkende wijze de rest van een 23-tallige kopgroep voor. "Het blijft mooi om voor thuispubliek te winnen."

Foto : Hidde Muije

Halverwege de koers ontstond er een grote kopgroep van aanvankelijk 22 man, met onder meer Nederlands kampioen Gary Hekman, Bart Hoolwerf, Sjoerd den Hertog en Bart Swings. Bergsma had aanvankelijk de slag gemist en moest vol in de achtervolging om de aansluiting te krijgen. "Die groep kreeg snel een voorsprong, dus ik dacht: nu moet het gebeuren, anders is het te laat", aldus Bergsma, die met een enorme tempoversnelling de aansluiting vond.

Een aantal ronden later had de forse groep de ronde te pakken en kon het peloton de sprint om de 24e plek inzetten. Nadat Peter Michael de sprint had gewonnen, bepaalde AB Vakwerk (van Hekman en Hoolwerf) lang het tempo van de overgebleven rijders. Bergsma wilde het groene treintje uit de tent lokken en gaf er met nog tweeënhalve ronde te gaan een 'flinke snok aan'. In eerste instantie kreeg hij een paar man mee en na een tweede versnelling was hij los.

"Ik keek achterom en merkte aan het publiek dat ik een gat had geslagen. Dan kijk je een keer om en denk je: oké, nu moet ik volle bak naar de finish. Het was nog best een eind en het moest echt uit m'n tenen komen. Gelukkig hield ik het vol", aldus een opgetogen Bergsma, die niet had gedacht dat de koplopers hem zoveel ruimte zouden geven. "Ik had er niet op gerekend, zeker niet meer op het eind. Misschien was het dan toch een verrassend moment!?" 

Voor Bergsma betekende het alweer de tweede marathonoverwinning van het seizoen. De eerste marathonoverwinning dit seizoen boekte de stayer van de ploeg van Jillert Anema ook al in Heerenveen. "Het liefst win je alle wedstrijden, maar in Heerenveen winnen blijft altijd speciaal", glunderde de kersverse Nederlandse kampioen op de 10 kilometer. Waar Heather en Brent nog absent waren bij de KPN NK Afstanden, daar waren ze wel aanwezig bij de marathon. "Hartstikke leuk, al krijgt die jongen er nog niet zoveel van mee. Het is vooral mooi voor later!"

Schouten opnieuw oppermachtig
Een paar dagen na haar historische NK-titel sprintte Irene Schouten naar de overwinning bij de negende KPN Marathon Cup in Heerenveen. De 27-jarige Andijkse klopte Marijke Groenewoud en Francesca Lollobrigida in de eindsprint met een ruime voorsprong. Bij het NK op nieuwjaarsdag kwam Schouten op gelijke hoogte met de legendarische Atje Keulen-Deelstra, die ook vijf nationale titels op haar naam heeft staan.

Net als tijdens het KPN NK Marathon was het Carien Kleibeuker die meesterwerk leverde voor haar ploeggenote. De 41-jarige hardrijdster reed vele gaten dicht, bepaalde in de laatste ronden het tempo en zette Schouten perfect af voor de massasprint. Francesca Lollobrigida zette weliswaar als eerste aan, maar de Italiaanse werd al gauw voorbijgestreefd door haar rivale uit Nederland. Op het laatste rechte stuk kon niemand Schouten bijbenen.

Na afloop vond ze het stiekem toch wel een beetje jammer dat de marathon weer op een massasprint uitliep. "Bij ons gaat iedereen altijd maar achter elkaar aan. Dat vind ik zonde, want ik had graag een kopgroep gewild", stelt Schouten. Op de vraag of ze niet een keer een dagje rust wilde? "Nee, anders had ik vandaag als training moeten fietsen. Mijn broertje zei vandaag ook al: 'Heb je niet een keer rust?' Ach, dit is een mooiere training."

Bugter wint bij de beloften
Bij de beloften ging de overwinning naar Jasper Bugter. De 24-jarige rijder van Wbb Dakkapellen/Greenwood-Liev ontsnapte samen met Rienk Engele en Ruud van Egmond uit het peloton en pakte al gauw een ronde voorsprong. Nadat het peloton had afgesprint voor de vierde plek, ging Bugter er als de kippen vandoor. Engele en Van Egmond twijfelden en zagen het gat met Bugter steeds groter worden, die met pijn en moeite zijn voorsprong op de streep vasthield.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan