Met een machtige sprint heeft Irene Schouten woensdag in Enschede geschiedenis geschreven. Voor het vijfde jaar op rij veroverde ze de Nederlandse titel op de marathon, iets wat nog nooit iemand voor haar was gelukt. Met haar overwinning komt Schouten op gelijke hoogte met Atje Keulen-Deelstra, de enige vrouw die ook vijf Nederlandse marathontitels won.

"Vijf titels op rij", zegt Schouten nog maar eens. De Andijkse laat even een stilte vallen om tot het besef te komen hoe indrukwekkend dat eigenlijk is. "Het betekent dat ik toch best wel een goede schaatser ben", vervolgt ze dan lachend. "Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik erop moet zeggen." Met haar reeks bevestigde Schouten hoe compleet ze is als marathonschaatsster. In zowel de strijd om de kopgroepen als in de eindsprint kan ze haar mannetje staan. 

De zege in Enschede had Schouten als vanouds voor een groot deel te danken aan haar ploeggenote Carien Kleibeuker, die haar laatste koers reed. De 41-jarige schaatsster was veelvuldig aan de kop van het peloton te vinden om diverse kopgroepjes binnen het bereik van het peloton te houden. "Ik kan dat wel duidelijk zeggen. Ik heb gewoon vijf keer ook dankzij Carien gewonnen. Het is heel jammer dat dit haar laatste was."

Het record van Keulen-Deelstra spookte niet bepaald door Schoutens hoofd. "Het belangrijkste is toch die titel. Ik was ook heel blij geweest als Atje er zes had en dit was mijn vijfde. Ik denk toch wel dat dit ooit wel verbroken wordt", stelt ze. "Ik weet ook helemaal niks van haar. Of ze blond haar had of donker, geen idee. Het enige wat ik weet is dat ze moeder was toen ze schaatste. Dat zul je bij mij niet zo snel zien gebeuren."

Zuinige aanval
De meest kansrijke uitlooppoging van de titelstrijd van 2020 werd ondernomen door Janneke Ensing. De Drentse pakte met nog 25 ronden te gaan al gauw een halve ronde voorsprong, zonder dat ze daar heel veel moeite voor hoefde te doen. "Misschien ben ik in het begin iets te zuinig geweest", blikt Ensing terug na de wedstrijd. "Ik kreeg namelijk best veel ruimte en dan was ik wellicht eerder dichterbij het peloton gekomen." Met kortstondige hulp van Janet Beers, haar laatste ploeggenote in de koers, kon ze zeer lang wegblijven uit de greep van het peloton. 

Ensing in de aanval met op de achtergrond het jagende peloton | Foto : Hidde Muije

Ensing, die tegenwoordig meer wielrenster is dan schaatsster, eindigde in het verleden nog twee keer als tweede op het Nederlands kampioenschap. In de jaren daarvoor trok ze ook menigmaal nog de sprint aan voor haar ploeggenoten. "Toevallig heb ik die wedstrijden vanmorgen nog teruggekeken. Nu moet ik het echt niet meer van de sprint hebben." Ze traint nauwelijks meer voor het schaatsen. "En als ik train dan rijd ik niet meer met de jongens en alleen nog maar op langzaam ijs, dus dan verlies je gewoon een groot deel van je topsnelheid", aldus Ensing.

Haar ontsnappingspoging was weliswaar dapper, de eindsprint bleek onvermijdelijk. Dankzij een ijzersterke Kleibeuker werd Ensing weer bijgehaald. De sprint werd vervolgens aangetrokken door A6.nl, de ploeg van de sterke sprintster Manon Kamminga. Met Imke Vormeer aan kop van het peloton werd de laatste ronde ingeluid, maar Schouten kwam al snel langszij en sprintte met groot verschil naar de overwinning, voor Marijke Groenewoud en Kamminga.

Bekijk hier de volledige uitslag. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 04 jan om 13:32