Met een machtige versnelling heeft Irene Schouten voor de achtste keer op rij de KPN Marathon Cup in Heerenveen op haar naam geschreven. In de eindsprint van het peloton was ze Marijke Groenewoud en Manon Kamminga te snel af. Bij de heren won Jorrit Bergsma solo vanuit een kopgroep van zes.

De dameswedstrijd in Thialf was weinig spectaculair. Geen enkele groep wist lang uit de greep van het peloton te blijven, waarin ook langebaanschaatsers Esmee Visser en Carlijn Achtereekte meereden. De twee wereldbekergangers waren erg actief in de koers en vaak van voren te vinden, maar ook zij wisten niet weg te komen. Mede dankzij Carien Kleibeuker bleef het peloton grotendeels gesloten. 

In de finale was het wederom Kleibeuker die de groep bijeen hield. Schouten werd geschaduwd door Francesca Lollobrigida, die als leidster in het klassement in het oranje pak reed. Met de bel voor de laatste ronde had de Andijkse zich ontworsteld aan de greep van de Italiaanse en met Groenewoud in haar kielzog reed ze naar de overwinning. "Heel mooi dat het de achtste op rij is", lacht Schouten na afloop. "Al had ik ook graag acht keer in Hoorn gewonnen. Dat is toch mijn thuisbaan en daar zijn sowieso altijd heel veel marathonfans. Maar Thialf is ook wel heel aansprekend natuurlijk."

Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Manon Kamminga | Foto : Hidde Muije

De West-Friese schaatsster had niet veel afgezien op het Heerenveense ijs, waar toch altijd hard gereden kan worden. "Al vanaf de start had ik twee andere rijdsters in mijn rug hangen, dus dan ga ik ook niet heel veel doen. Gelukkig had ik met Carien een hele goede ploeggenoot bij me en die zette me perfect af voor de sprint." Tien jaar na haar eerste overwinning in Thialf zal Schouten deze waarschijnlijk iets minder lang bijblijven. "Vorig jaar hadden we afgesproken kop over kop te gaan en er echt een sloopkoers van te maken. Al blijft het wel bijzonder dat het nu acht op een rij is." 

Bergsma de slimste
In tegenstelling tot de vrouwen maakten de heren er net als vorige week in Deventer een mooie wedstrijd van. Net over de helft van de koers wist een kopgroep met daarbij alle grote ploegen weg te rijden uit het peloton. Bart de Vries (Or Quest Bouw & Techniek), Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms), Evert Hoolwerf (AB Vakwerk), Jorrit Bergsma (Royal A-ware), Kevin Hoekstra en Ronald Kruijer (beiden Bouwselect) waren de mannen die een voorsprong pakten.

De samenwerking in de kopgroep was niet bepaald optimaal. "Er werd niet echt gereden in de kopgroep, maar er werd helemaal niet gereden in peloton", aldus de latere winnaar. Mede dankzij Marcel van Ham en Mart Bruggink werd uiteindelijk toch de aansluiting gemaakt en de ronde voorsprong veiliggesteld. De eindsprint in het peloton werd gewonnen door klassementsleider Bart Hoolwerf, ondanks dat Casper de Gier dat met een laatste aanval nog probeerde te voorkomen.

Vervolgens ging de kopgroep van zes de finale in. Vijf mannen vonden elkaar, terwijl Bergsma een klein gaatje liet. "Ik liet ze maar even", sprak Bergsma achteraf. "Toen ze stil vielen, ging ik erop en erover en ik sloeg gelijk een groot gat. Dat was perfect." De Fries van Royal A-ware moest vervolgens acht ronden solo afleggen. "Toen ik achterom keek en niemand zag, dacht ik: karren. Ik zag Ariëns nog komen en die had de gang er aardig in dus ik moest nog aardig doorrijden op het eind."

Ondanks de ingezette achtervolging van Ariëns kon Bergsma zijn zege op het laatste rechte eind al vieren. Ariëns liep nog flink in, maar moest na zijn zege van vorige week dit keer genoegen nemen met de tweede plaats. Kevin Hoekstra eindigde daarachter knap op een derde plaats, waar de 28-jarige rijder erg blij mee was. Bart Hoolwerf blijft dankzij zijn zevende plaats aan de leiding in zowel het algemene als het jongerenklassement.

Ian Quinn | Foto : Hidde Muije

Amerikaanse zege bij de beloften
Al vroeg in de wedstrijd spatte de koers bij de beloften uiteen. Een omvangrijke kopgroep van vijftien mannen wist weg te rijden, waarna zij al gauw een ronde voorsprong pakten op het peloton. In de groep ontbrak de top uit het klassement. Ruud Slagter en Tom den Heijer, de nummers een en twee en dragers van het oranje en wit, hadden de groep laten gaan. Zij wisten wel de eindsprint van het peloton te winnen en behouden de leiding in de klassementen.

Na het afsprinten werden er diverse aanvallen geplaatst. Ivar Immerzeel waagde de meest kansrijke poging. Hij sloeg een flink gat en leek op de overwinning af te stevenen. Dat was echter buiten de Amerikaan Ian Quinn gerekend. De 26-jarige schaatser reed het gat naar Immerzeel dicht en kon met de handen in de lucht over de streep komen. Daarachter werd Immerzeel nog gepasseerd door Chiel Smit, die daarmee de tweede plaats veroverde. Immerzeel werd derde.

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 09 nov 2019 om 21:43