Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2019

Bergsma: 'Denk dat Heather en Brent vanuit Amerika gekeken hebben'

Zonder de support van zijn vrouw Heather en zoon Brent prolongeerde Jorrit Bergsma zondag zijn nationale titel op de 10 kilometer. De 33-jarige stayer van Team easyJet klopte de 'ongeslagen' Patrick Roest in een rechtstreeks duel. "Van de zes is dit wel één van de mooiste titels."

Foto : Sander Chamid

Wat deze titel zo mooi maakte? Dat hij eindelijk de onklopbare Patrick Roest had verslagen. De jonge rijder van Team Jumbo-Visma won dit seizoen alle wedstrijden over 5 en 10 kilometer en pakte vrijdag de titel op de 5 kilometer. Onlangs gaf Roest bij de World Cup in Nur-Sultan zijn negen jaar oudere collega ook al klop op de 10 kilometer, al leek Bergsma nog even kans te maken op de zege. 

"Ik blies mezelf op en toen moest ik Roest weer laten gaan. Toch voelde ik toen wel: het is niet onmogelijk om hem te verslaan. Als ik mijn eigen rit rijd en mezelf blijf, is hij te kloppen." Met die insteek ging Bergsma de 10 kilometer op de KPN NK Afstanden in. Vanaf de start nam de Fries de leiding en kon hij op elke kruising gebruik maken van de wereldkampioen allround. In het tweede deel van de race bouwde hij zijn rondjes af en nam hij steeds verder afstand van Roest.

Baanrecord
Het baanrecord dat Roest tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi van Bergsma afpakte, kwam zelfs nog even ter sprake bij de speaker. Toch gaf de stayer aan dat hij daar niet mee bezig was. "Het belangrijkste was dat ik de rit won en de tickets binnenhaalde", aldus Bergsma in de catacomben van Thialf. "Natuurlijk vond ik het jammer dat Patrick onlangs mijn baanrecord verbrak, maar het zat er vandaag niet in om hem terug te pakken."

Geen baanrecord dus, maar Bergsma noteerde wel de derde tijd ooit (12.45,04) in Thialf gereden. Het gat met Roest was ruim drie seconden. "Patrick was dit jaar nog ongeslagen dus dan is het wel heel mooi om hem tijdens een titeltoernooi te verslaan." Met zijn zesde titel kwam Bergsma op gelijke hoogte met Sven Kramer en Bob de Jong. "Dit is wel één van de mooiste titels. Ik hoop dat ik hem de komende jaren ook nog kan winnen."

Knokpartij
Bergma's ouders waren aanwezig bij de fraaie prestatie van hun zoon, maar vrouw en zoon zaten heel wat kilometers verderop. "Of Heather en Brent hebben gekeken? Ik heb nog geen contact met ze gehad, maar ik denk het wel. Ze zaten met z'n allen bij de familie van Heather. Morgen zijn ze weer terug!"

"Ik kon Bergsma vandaag niet verslaan", gaf Roest na afloop ronduit toe. "Ik weet ook dat als hij eenmaal lekker in de flow zit niet zomaar stukgaat. Ik deed er wel alles aan, maar Bergsma brak niet. Het kwam bij mij niet zo makkelijk als de tien kilometer aan het begin van het seizoen en toen had ik ook al een 1500 meter en vijf kilometer erop zitten. De laatste vier rondjes waren één grote knokpartij in de hoop dat je dichterbij komt. Ik ben blij met drie startbewijzen, maar het blijft een NK en je wilt gewoon winnen."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan