Gary Hekman heeft eindelijk zijn felbegeerde Nederlandse marathontitel. Zijn ploeg AB Vakwerk controleerde de koers over 150 ronden en wist hun kopman perfect af te zetten voor de finale. In de onvermijdelijke massasprint was het Hekman die Sjoerd den Hertog en Arjan Stroetinga voorbleef. "Hier heb ik al die jaren voor gestreden."

Op zijn zeventiende veroverde Hekman al zijn eerste Nederlandse titel op de marathon bij het inlineskaten, voor zijn eerste titel op de ijzers moest hij wachten tot zijn eenendertigste. In 2014 was hij nog het dichtste bij, toen hij in Dronten op een paar centimeter de kans miste om de overleden Sjoerd Huisman te eren met een overwinning op het NK. Zes jaar later was het wel raak. In Enschede kwam de 'Beer van Gramsbergen' na een koers over 150 ronden als eerste over de streep.

"Ik ben erin blijven geloven en blijven strijden", aldus een uiterst tevreden Hekman, die in eerdere edities van de titelstrijd al diverse podiumplaatsen behaalde. "Het zou toch wat zijn geweest als ik straks mijn carrière zou afsluiten zonder NK-titel. Elk jaar heb ik het er weer met Roy (Boeve, zijn ploegleider, red.) over en zeggen we: 'dit jaar moet het gebeuren.' Je wilt toch een keer in dat truitje rijden."

Foto : Hidde Muije

De mannenkoers verliep zeker in de openingsfase zeer afwachtend. De eerste helft van de wedstrijd vielen er weinig opmerkelijke acties te noteren. De weinige uitlooppogingen die er waren werden in de kiem gesmoord. De onvermijdelijke eindsprint werd al op 25 ronden van de streep ingeleid door de ploeg van Hekman. De groene brigade pakte de koppositie in het peloton en gaf die nauwelijks meer af. Jorrit Bergsma ging met nog twee ronden op het bord de sprint aan voor Stroetinga, maar Hekman kwam er met superieure slagen met gemak overheen. 

De verliezers in de strijd om de Nederlandse titel berustten in hun lot. Peter de Vries, ploegleider van de Okay Fashion & Jeans-ploeg van Den Hertog, had zijn sprintplan afgestemd op Stroetinga. Die moest de finale echter aanvangen met nog slechts twee ploeggenoten in het peloton. "Alleen Jorrit reed nog voor me en dan weet je dat het lastig wordt", vertelt Stroetinga, die gedurende de wedstrijd ook nog veel hinder ondervond van het vele duwen en trekken in het peloton.

In de finale was hij bovendien slachtoffer van een incident tussen Bart Mol en de trein van Bouwselect, waarbij Mol onderuit ging en een gat achterliet in het peloton. De energie die Stroetinga moest leveren om weer aan de kop van de wedstrijd te komen, werd hem in de eindsprint fataal. Achter een uitbundig juichende Hekman en de sluwe Den Hertog moest de zevenvoudig kampioen genoegen nemen met het brons. 

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Sjors Leek - Laatste update op 02 jan om 07:40