Tickets
Shop
Nieuws 29 feb 2020

Wüst in goede uitgangspositie: 'Het was wel een beetje spannend'

Ireen Wüst is het WK Allround goed begonnen. Op de 500 meter noteerde zij de vierde tijd en zette concurrenten als Antoinette de Jong en Martina Sablikova direct al op grote achterstand. Op de 3000 meter, een afstand die ze dit seizoen weinig gereden heeft, zette ze de tweede tijd neer, vlak achter Sablikova.

Foto : Sander Chamid

De zesvoudig kampioene had direct na de 500 meter niet direct een heel goed gevoel. "Ik was goed weg en het voelde allemaal wel goed, maar toen ik over de finish kwam dacht ik 'hmm'. Het voelde als 38,6, maar er kwam 38,9 achter mijn naam te staan", aldus Wüst. Uiteindelijk luidde haar oordeel over die afstand dat ze niet agressief genoeg was en nog een beetje het gevoel van het snelle ijs in Heerenveen en Salt Lake City was blijven hangen. Op de 3000 meter wilde ze daar verandering in brengen. 

Die afstand reed ze voor het laatst op de NK Afstanden eind december, niet bepaald een ideale situatie vond ze zelf. "Het was wel een beetje spannend. Eigenlijk wil je iedere twee weken ongeveer een drie rijden", aldus de tweevoudig olympisch kampioene op die afstand. Dankzij de WK Afstanden zat een trainingswedstrijd er ook niet meer in. "Ik had vorige week natuurlijk wel een drie kilometer kunnen rijden, maar ik ben gekke henkie niet. Ik lag nog uit te puffen op de bank", lacht ze.

Met nog twee afstanden te rijden staat Wüst bovenaan in het klassement. Op de 1500 meter verdedigt Wüst slechts een voorsprong van 0,66 ten opzichte van Ivanie Blondin, die dit seizoen al diverse afstanden in wereldbekerverband op haar naam schreef. De Nederlandse heeft echter wel zin in de tweede dag. "Het is nooit makkelijk, maar ik kijk wel uit naar de dag van morgen. Als de drie kilometer goed gaat, heb ik ook wel vertrouwen in de 1500 en zelfs wel een beetje in de vijf kilometer. Eerst de 1500, dat wordt nog een leuke rit tegen Blondin. Ze heeft al aardig wat sterke 1500 meters gereden."

Melissa Wijfje staat na de eerste dag derde in het klassement | Foto : Sander Chamid

Lachende derde
De verrassende derde na de eerste dag in Hamar is Melissa Wijfje. De rijdster van het RTC Noord Fryslân reed met 39,15 een persoonlijk record op zeeniveau op de 500 meter. Haar sterke rijden gaf ze op de 3000 meter een vervolg. Ze zette in de zesde rit een snelle tijd neer, die uiteindelijk slechts twee tienden langzamer bleek dan de tijd van Wüst. "Ik denk wel dat ik nu boven verwachting deze races neerzet", sprak ze na afloop tevreden. "Het is toch mijn debuut op het WK, dus ik wilde net als op het NK vier goede afstanden rijden. Ik heb er twee kunnen afstrepen, nog twee te gaan."

Als regerend Nederlands kampioene op de 1500 meter hoopt Wijfje morgen weer een slag te kunnen slaan. In combinatie met een stabiele 5000 meter zou dat zomaar eens een podiumplek in het eindklassement kunnen betekenen voor de 24-jarige allroundster. "Nou daar kan ik nog geen uitspraken over doen hoor", zegt ze lachend. "Ik vind het mooi om te bekijken als vier losse afstanden. Als allrounder kun je misschien niet in alle vier de afstanden heel goed zijn, maar als je voor jouw doen wel vier goede afstanden kunt rijden is dat voldoende. Daar wil ik gewoon naar streven."

De derde Nederlandse die in het allroundtoernooi in actie komt stelde teleur. Antoinette de Jong gaf voorafgaand aan het toernooi nog aan dat ze dit weekend haar seizoen nog kleur wile geven, maar dat lukte haar op de openingsdag nog niet. Met de twaalfde tijd op de 500 meter en de vijfde tijd op de 3000 meter staat ze voorlopig vierde. "Dit slaat nergens op", sprak ze in een korte reactie. Haar achterstand op Wüst bedraag op de 1500 meter 1,69 seconde. Sablikova staat met nog twee afstanden te schaatsen op een tiende plek, 3,67 seconden achter Wüst.

Tussenklassement na twee afstanden:
1. Ireen Wüst
2. Ivanie Blondin + 0,66
3. Melissa Wijfje + 0,68

4. Antoinette de Jong + 1,69
10. Martina Sablikova + 3,67

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan