Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2020

Wüst en De Jong loten elkaar, Kramer tegen Pedersen op 5000 meter

De echte schaatsliefhebber gaat een fantastische dag tegemoet zaterdag, want vanaf half elf 's ochtends tot zes uur 's avonds wordt er geschaatst in Hamar. Op de tweede dag van het WK Allround & Sprint valt de beslissing in het sprinttoernooi, terwijl de allrounders hun eerste afstand op dat moment pas net gereden hebben. Dit staat er allemaal op het menu.

Foto : Soenar Chamid

De dag wordt begonnen met de tweede 500 meter in het sprinttoernooi. Bij de vrouwen rijdt Nao Kodaira in de laatste rit tegen klassementsleidster Miho Takagi. Letitia de Jong start in de tiende rit tegen Vanessa Herzog, Jutta Leerdam treedt in de elfde rit aan tegen Brittany Bowe en Jorien ter Mors rijdt in de twaalfde rit tegen Arisa Go. 

Bij de mannen zien we Kjeld Nuis al vroeg in het programma. De rijder van Team Jumbo-Visma rijdt in de achtste rit tegen de Canadees David La Rue. Ploeggenoten Dai Dai N'tab en Kai Verbij vechten in de tiende rit een onderlinge strijd uit. Laurent Dubreuil en Tatsuya Shinhama strijden in de laatste rit voor een goede uitgangspositie richting de slotafstand. 

Allroundtoernooi
Voordat het sprinttoernooi beslist wordt op de laatste 1000 meter (deze startlijst wordt pas na de 500 meter bekend), rijden de allrounders hun eerste afstand van het weekend. Melissa Wijfje is de eerste Nederlandse die op deze afstand in actie komt. Zij rijdt in de negende rit tegen Nikola Zdrahalova. In de rit daarna krijgt het publiek in Hamar een strijd der titanen te zien, als Antoinette de Jong en Ireen Wüst in de baan verschijnen. Titelverdedigster Martina Sablikova komt al in rit zes in actie, terwijl outsider Ivanie Blondin in de laatste rit rijdt tegen Nana Takagi. 

Bij de mannen verschijnt thuisfavoriet Sverre Lunde Pedersen als eerste op het ijs. De Noor rijdt in de derde rit tegen Dmitry Morozov. Sven Kramer is direct daarna aan de beurt tegen Jordan Belchos. De 500 meter wordt afgesloten met een Nederlands onderonsje tussen Jan Blokhuijsen en Patrick Roest.

Na de ontknoping in het sprinttoernooi rijden de vrouwen hun 3000 meter. Melissa Wijfje is opnieuw de eerste Nederlandse in de baan. In de zesde rit schaatst zij tegen oudgediende Claudia Pechstein. Nana Takagi en Ireen Wüst verschijnen in de volgende rit. Sablikova rijdt in de tiende rit tegen de Russische outsider Evgeniia Lalenkova, Blondin treft De Jong in de rit daarna. Isabelle Weidemann en Marina Zuyeva mogen in de laatste rit nog een poging wagen om de snelste tijd tot dan toe te verbeteren. 

Jan Blokhuijsen is op de 5000 de eerste Nederlander op het ijs. De rijder van Team IKO treft in de zesde rit Vitaliy Schigolev. Na de dweil schaatsen Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen in de negende rit tegen elkaar, voordat Sergey Trofimov zich mag bewijzen tegen Patrick Roest. Ted-Jan Bloemen heeft het geluk dat hij als laatste van de specialisten in actie komt. Hij rijdt in de elfde rit tegen Ruslan Zakharov, Jordan Belchos en Davide Ghiotto sluiten de dag af. 

Bekijk hier de volledige loting.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan