Tickets
Shop
Nieuws 22 feb 2020

Evert Hoolwerf pakt overwinning in Luleå: 'Op adrenaline ga je door'

De kortste koers op het zee-ijs bij Luleå leek een volledig groen podium te krijgen, maar Mart Bruggink verstoorde dat feestje op de vijfde KPN Grand Prix. Na 50 kilometer liep de wedstrijd uit op een massasprint en was Evert Hoolwerf de rapste. Hij hield teamgenoot Gary Hekman en Bruggink achter zich. Een balende Bart Hoolwerf viel net buiten de prijzen.

Foto : Vincent Riemersma

De sterke wind die donderdag opstak, was ook vandaag weer aanwezig en dus was het opletten geblazen. Er werd gekoerst op de kleine ronde van 3,6 kilometer. Al vanaf de start brak het peloton veelal in stukken op het moment dat er een groepje vandoor ging. Onder andere Daan Besteman, Mark van der Harst, Ronald Haasjes, Ronald Kruijer en Evert Hoolwerf waagden een poging. 

Het laatste drietal (Besteman, Kruijer en Hoolwerf) hield lang stand, maar werd met drie ronden te gaan toch weer ingerekend. "Het was mijn taak van erbij te zitten en niet zozeer om weg te komen", vertelt Evert Hoolwerf na afloop. "Ik heb wel de kop overgenomen, maar niet te veel gedaan en evengoed gespaard. Als het een goede groep zou zijn geweest en ik kon makkelijk meekomen, dan mocht ik het wel proberen. Maar ik had ook veel vertrouwen in onze sprint."

Doorrijden
En die sprint kwam er. Bij het luiden van de bel reed de trein van AB Vakwerk op kop, met klassementsleider Crispijn Ariëns achter zich. Ook OR Quest/Bouw & Techniek en Bouwselect zaten nog mee in de voorste groep van negentien rijders. In de laatste kilometer kwam Jouke Hoogeveen met zijn ploeggenoten als tweede trein naast de groenen te zitten. "Ik zou hem eigenlijk aantrekken voor Bart en Gary, maar ik kwam de laatste bocht uit en dacht: gaan, gaan, gaan", vertelt Hoolwerf. "Ik hoorde Gary ook roepen dat ik zelf moest doorrijden. Er kwam niemand meer overheen."

 

Hoolwerf lag donderdag bij de vierde KPN Grand Prix nog kermend van de pijn op het ijs en moest uiteindelijk uitstappen. "Het was meer de klap zelf die veel pijn deed, waardoor ik niet meer door kon. Ik ben nog in het ziekenhuis geweest om foto's te laten maken en er was gelukkig niets kapot. Je weet vandaag van tevoren dat het pijn gaat doen, dan is het hopen dat je erdoor komt. Dat lukte goed na twee, drie rondjes. Op adrenaline ga je door en dan komt dit eruit."

Uit de voeten
Bij het passeren van de streep staken drie groene mannen hun armen in de lucht, maar Mart Bruggink van Team Bouwselect had zijn schaats nog net voor die van Bart Hoolwerf gezet en werd daarmee derde. "Ik weet niet wat er met Bart gebeurde, volgens mij juichte hij te vroeg", zegt Hekman met een lach. "Ik hoorde hem op twintig meter al schreeuwen: één, twee, drie! Dit is een kleinigheid in zo'n sprintje."

Een getergde Bruggink kon achteraf nog wel tevreden zijn met een derde plaats. "Het sprinttreintje was opgezet om mij te lanceren en het is jammer dat ik werd afgesneden, maar ik dacht: over mijn lijk, dit gaat mij niet gebeuren. Dan maak ik me even kwaad en is dit het beste resultaat. Als je maar blijft prikken, zie je dat er weinig mannen overblijven en wij zaten er nog mooi met vijf man. We kunnen eigenlijk in elke situatie uit de voeten en dat bewijzen we ook nu weer."

Top-10 KPN Grand Prix 5
1. Evert Hoolwerf (AB Vakwerk)
2. Gary Hekman (AB Vakwerk)
3. Mart Bruggink (Bouwselect)
4. Bart Hoolwerf (AB Vakwerk)
5. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms)
6. Casper de Gier (Bouwselect)
7. Jordy Harink (Royal A-ware)
8. Daniel Niero (OR Quest/Bouw & Techniek)
9. Ronald Haasjes (Bouwselect)
10. Jouke Hoogeveen (Bouwselect)

Top-5 klassement
1. Crispijn Ariëns 106,1 punten
2. Jordy Harink 88
3. Mart Bruggink 83
4. Ronald Haasjes 72
5. Casper de Gier 65

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan