Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2020

Letitia de Jong: ’Die 36’er is absoluut iets waar ik van droom’

Nog nooit reed ze zo’n sterke uitslag op een internationaal toernooi. Met een dik persoonlijk record van 37,19 eindigde Letitia de Jong als zesde op de 500 meter bij de WK Afstanden in Salt Lake City. Blijdschap overheerst inmiddels, maar in eerste instantie was ze niet meteen tevreden. “Ik had heel graag een 36’er willen rijden”, luidt het.

Foto : Soenar Chamid

"Het is absoluut iets waar ik van droom en iets waar ik naartoe werk. Nu had ik een kans en kwam ik dicht in de buurt, maar het is net niet gelukt. Misschien kan ik het volgend jaar wel halen?" De Nederlands kampioene op de sprintvierkamp bleef 0,13 seconde boven het nationale record, dat sinds januari 2013 op naam staat van Thijsje Oenema. "Al met al ben ik flink tevreden, want ik rijd alsnog een persoonlijk record." 

En hoe! Met maar liefst twee tienden reed De Jong haar beste tijd aan bonken. “Eigenlijk dus hartstikke goed.” Wel zat er nog ruimte in de rit, want het aansnijden van de laatste binnenbocht verliep nog niet vlekkeloos. Ook de aanloop naar de wedstrijd was geen gemakkelijke; door een valpartij in een eerdere rit vond er een ijsreparatie plaats, waardoor de races met ruim tien minuten werden uitgesteld. Dat lijkt misschien weinig, maar voor het tot de minuut uitgedachte rooster van een topschaatser een serieus probleem.

“Je warming-up begint ongeveer een uur voor de wedstrijd, dus als je dan ineens tien minuten uitloopt heb je niks meer te doen”, legt de Friezin uit. “Je moet natuurlijk wel warm blijven, maar je wil ook niet te lang op het ijs staan. Plus: je wil je focus houden, dus die boog moet wel gespannen blijven. Het is een lastig spel, zeker op de sprint.”

Foto : Soenar Chamid

Kodaira
De wereldtitel ging voor de tweede keer naar Nao Kodaira. De regerend olympisch kampioene op de kortste sprintafstand wist ook in 2017 de overwinning te pakken. ‘Niet de beste van het seizoen’, omschrijft ze haar 36,69. De Japanse had haar zinnen namelijk gezet op het wereldrecord van Sang-Hwa Lee (36,36) “Het ijs was wat hard voor een 500 meter, maar ik heb mijn best gedaan. Ik wilde graag een recordtijd rijden, maar dat ging hier niet”, sprak ze. Zaterdag op de 1000 meter kunnen we weer een aanval op het wereldrecord verwachten van Kodaira. 

Het zilver in de Utah Olympic Oval was vrijdag voor de Russin Angelina Golikova met 36,74. Haar landgenote Olga Fatkulina behaalde brons (36,78). De onttroonde Vanessa Herzog werd vierde met 36,94. Jutta Leerdam haalde 0,45 van haar persoonlijke record af. De Europees kampioene op de 1000 meter reed met 37,30 de achtste tijd. Femke Kok verbeterde eveneens haar persoonlijk record en daarmee ook het wereldrecord voor junioren naar 37,45.

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan