Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2020

Alleskunner Takagi overtuigend aan de leiding op WK Sprint

Miho Takagi is haar jacht op de wereldtitel sprint met succes begonnen. De Japanse verbaasde vriend en vijand door vrijdag beide afstanden te winnen. Op de 1000 meter was ze ook nog eens ruim een seconde sneller dan het baanrecord, dat vorig jaar door Brittany Bowe was neergezet. De Nederlanders vinden zich na de eerste dag terug op de plaatsen vijf, zes en zeven in het klassement.

Foto : Sander Chamid

Op de eerste 500 meter pakte Takagi meteen de overwinning. Met een tijd van 37,51 was ze twee honderdsten sneller dan Nao Kodaira en Vanessa Herzog. De Nederlandse vrouwen eindigden op de eerste 500 meter niet in de top-10. Letitia de Jong was op de elfde plaats de snelste. Zij finishte in een tijd van 38,18. Jorien ter Mors opende haar toernooi met een tijd van 38,22, wat goed was voor de twaalfde plaats. Jutta Leerdam noteerde 38,30 en eindigde daarmee als vijftiende. 

Op de 1000 meter was het Ter Mors die als eerste een snelle tijd op de klok zette. De rijdster van Team IKO wilde op deze afstand twee keer een goede rit neerzetten en met haar tijd van 1.14,60 deed ze dat dan ook. Die tijd was al goed voor een baanrecord, maar drie ritten later dook Takagi daar nog ver onder. De Japanse opende al pijlsnel en zette uiteindelijk de klok stil op 1.13,75. Wereldkampioene Jutta Leerdam moest genoegen nemen met de tweede plek in 1.14,54.

Takagi heeft dit seizoen een missie: ze wil voor een bijzondere prestatie zorgen door zowel wereldkampioene allround als wereldkampioene sprint te worden. Twee jaar terug won ze in het Olympisch Stadion in Amsterdam namelijk al goud op het WK Allround en in Hamar hoopt ze haar eerste sprinttitel te pakken. Na de eerste dag is ze al aardig op weg. Met 0,87 voorsprong op Kodaira gaat ze comfortabel aan de leiding. Olga Fatkulina staat vooralsnog op de derde plek en moet 0,91 seconde goedmaken op Takagi. Ter Mors bezet de vijfde plek in het tussenklassement, voor Leerdam en Letitia de Jong staat voorlopig zevende. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan