Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2020

Ter Mors pakt WK-ticket op 1000 meter: 'Harder had ik niet gekund'

Jutta Leerdam, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting hebben zich met razendsnelle tijden op de 1000 meter geplaatst voor de WK Afstanden in Heerenveen. De drie vrouwen wisten onder de 1.14 te duiken.

Foto : Sander Chamid

Leerdam en Ter Mors reden tegen elkaar in de tiende van in totaal twaalf ritten. Antoinette de Jong had tot dus ver de snelste tijd neergezet (1.14,13). Na een flitsende start van Leerdam liet zij het snelste rondje ooit noteren in Thialf (26,5) en leek er (wederom) een moeilijke wissel aan te komen voor Ter Mors. Op de 1500 meter had zij 300 meter 'met de handrem erop' gereden na een lastige kruising. "Deze kruising had ik ingecalculeerd", vertelt Ter Mors na afloop. "Ik weet dat Jutta snel opent, daar hield ik rekening mee en kon ik ook zelf snelheid blijven maken in de binnenbocht."

Na het passeren van de finish keek Leerdam niet zozeer of ze op de eerste plek stond, maar vooral naar haar eindtijd. De sprintster van Team Worldstream zette 1.13,42 op de klok en bleef daarmee 0,18 verwijderd van het baanrecord (1.13,24) van Brittany Bowe uit 2018. "Voor de race begon iedereen al over dat baanrecord en ik baal toch wel dat het niet is gelukt. Ik weet waar ik mezelf op kan verbeteren, aan het eerste stuk ligt het in ieder geval niet", lacht Leerdam. "Ik kan nog een stap maken in het laatste rondje en dan gaat het echt gruwelijk hard."

Niet harder gekund
Achter Leerdam noteerde Ter Mors de tweede tijd (1.13,70) en begonnen het afwachten. In de twee ritten daarna kwamen Suzanne Schulting, Letitia de Jong, Femke Kok en Ireen Wüst nog in actie, maar niemand reed harder dan Leerdam en Ter Mors. Met een WK-ticket op de 1000 meter kon Ter Mors het WK Kwalificatietoernooi met een tevreden gevoel afsluiten. Op zaterdag sleepte ze op de 1500 meter nog nipt een startplek voor de wereldbekerwedstrijden binnen.

Maar het was de rijdster van Team IKO uiteraard te doen om plaatsing voor de WK in februari. "Het is zeker een opluchting dat ik die gehaald heb op de 1000 meter. Op een laaglandbaan ben ik slechts een keer beter geweest en dat was op de Olympische Spelen in 2018. Alleen daarom ben ik al heel blij met hoe de race liep. Harder had ik niet gekund. Het is fijn dat dit weekend niet andersom is verlopen, want dan was ik met een nare nasmaak geëindigd", zegt Ter Mors met een glimlach.

Voor de WK Afstanden weet Ter Mors ook waar ze nog aan moet werken op deze afstand. "Die opening moet wel beter. Afgelopen maand ben ik daar niet mee bezig geweest nadat ik door mijn enkel ging en daardoor ook geen oefensessies kon rijden. Dat is voor mij zeker op startgebied funest. De start zit niet in het aard van het beestje en hoe langer ik dat niet doe, hoe slechter ik daar weer in word. Dat hoop ik wel mee te nemen naar de WK. Voor mij is het gewoon zaak om fris te blijven en technisch goed te blijven schaatsen, dan schaats ik het hardst."

Pupil van de week
Met de derde tijd van Schulting (1.13,97) kwam er voor de 23-jarige shorttrackster een einde aan een bijzondere reeks van persoonlijke records. "Ik ben een soort 'pupil van de week'", lacht ze na de wedstrijddag. "Als pupil rijd je ook wel eens acht tienden van je record af en de week daarna doe je weer hetzelfde. Dat heb ik eigenlijk dit weekend gehad." 

Op de 500 meter liet Schulting al zien dat ze inmiddels ook op de langebaan een factor van belang is, op de 1000 meter van maandag dwong ze kwalificatie af voor alle belangrijke internationale wedstrijden die dit seizoen nog gehouden worden. "Daar ben ik ook wel heel erg blij mee", vertelt ze monter. "De shorttrackwedstrijden zijn voor een groot deel niet doorgegaan, dus ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om het te laten zien op de langebaan."

En de fans moeten nu niet denken dat ze de komende weken zich weer volledig gaat richten op het shorttrack. Aankomend weekend staat het NK dan wel voor de deur, in februari zal ze ook zeker weten op de WK Afstanden te zien zijn. Of ze ook aan de start van het EK Sprint zal staan, weet ze nog niet. "Dat ligt heel dicht op het EK Shorttrack, dus dan moet je je afvragen of dat de meest ideale voorbereiding is. Daar ga ik het in ieder geval met Jeroen (Otter, haar coach, red.) over hebben."

Het overige ticket voor het EK Sprint werd veroverd door Femke Kok. De winnares van de 500 meter werd vierde op de 1000 meter. Ter Mors zit voorlopig op de reservebank. Leerdam was als Nederlands sprintkampioene al zeker van deelname. Antoinette de Jong eindigde op de vijfde plaats en plaatste zich daarmee net als de vier dames boven haar voor de wereldbekerwedstrijden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan