Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2020

De Jong wint 1500 meter op nieuwe schoenen: 'Dit geeft voldoening'

Antoinette de Jong heeft zich op de 1500 meter geplaatst voor de WK Afstanden. De rijdster van Team Jumbo-Visma was met een tijd van 1.54,27 de snelste van het veld en verzekerde zich daarmee automatisch van de WK en de World Cups. Ireen Wüst en Melissa Wijfje mogen dankzij hun tweede en derde plek ook naar het WK.

Foto : Soenar Chamid

Met gebalde vuisten kwam De Jong over de finish van de 1500 meter. Vorig seizoen wist ze zich op geen enkele individuele afstand te plaatsen voor de WK Afstanden. Mede daarom was de opluchting en blijdschap groot bij de 25-jarige Friezin, die op nieuwe schoenen reed in Thialf. "De spanning was zeker hoog. Ik heb mijn hoofd erbij gehouden en gedaan wat ik moest doen. Op de NK Allround zaten er nog veel fouten in de 1500 meter en die wilde ik rechtzetten. Dit geeft voldoening", zegt de Nederlands allroundkampioene.

Met de rappe tijd van 1.54,27 reed De Jong haar snelste 1500 meter ooit op een laaglandbaan. De rijdster van Team Jumbo-Visma wil haar indrukwekkende ritzege in Heerenveen echter niet volledig toeschrijven aan haar schaatsschoenen. "Ik denk dat ik vooral zelf beter ben geworden. Met mijn oude schoenen maakte ik gewoon net iets te veel foutjes. Het nieuwe paar is wat stijver en daardoor houd ik wat meer controle over mijn techniek en kan ik al mijn energie kwijt in mijn slag. Soms moet je gewoon wat lef tonen om van materiaal te veranderen."

Gevoelig
De Jong versloeg Jorien ter Mors, de Nederlands kampioene op deze afstand, in een rechtstreeks duel. Door een lastige kruising in de laatste ronde moest Ter Mors 300 meter 'met de handrem erop' rijden. De Twentse eindigde als vijfde (1.56,10) achter Irene Schouten (1.55,70, een dik persoonlijk record, red.), net genoeg voor een startplek op de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. "Halverwege de binnenbocht was ik al aan het kijken en dacht: dit gaat heel moeilijk worden", vertelt Ter Mors gelaten. "Ik wil geen rare capriolen uithalen en een andere schaatsster uit de baan rijden. Voor die slotronde had ik nog een versnelling gepland, maar als je moet inhouden, is het direct klaar."

Ter Mors kende geen ideale voorbereiding op het WK Kwalificatietoernooi. Op de Daikin NK Allround eind november meldde ze zich uit voorzorg af voor de afsluitende 5000 meter. Een week later ging ze door haar enkel tijdens een training en moest er een streep door het Daikin NK Sprint. "Er zit nog steeds een botkneuzing en dat is gevoelig, maar de enkel belemmert mij niet in het schaatsen. Ik schaats goed en ben fit, maar je moet tactisch ook de juiste race rijden. Ik heb mijn race vandaag niet goed ingedeeld." Maar Ter Mors kijkt alweer vooruit. "Ik ben blij dat ik morgen twee 500 meters kan rijden. Maandag moet ik ervoor zorgen dat ik met een goede 1000 meter naar de WK ga."

Te lief
Ook de race tussen Ireen Wüst en Melissa Wijfje kende een moeilijke wissel. Wüst, die in de buitenbaan reed, besloot zelf in te houden en voorrang te verlenen. "Ik ben eigenlijk te lief, want de buitenbaan heeft voorrang maar ik zag dat de kruising moeilijk ging worden. Dan los je het collegiaal op, maar je hebt wel jezelf ermee. Normaal is mijn wapen van rondje één naar rondje twee. Doordat je op een cruciaal moment inhoudt, loopt je snelheid terug en als je dan weer opnieuw moet aanzetten, kost dat kracht. De rit was niet top, maar ik ben blij met mijn ticket."

Wüst zette een tijd van 1.54,98 op de klok en hield Wijfje nog ruim achter zich (1.55,37). De regerend wereldkampioene op de schaatsmijl heeft in oefensessies al 1.54,4 gereden en weet dat ze uiteindelijk naar de 1.53 moet. "Het is december en vanaf nu gaan we elke week een beetje groeien, net als in alle andere seizoenen. Op dit toernooi is het wel alles of niets, want als ik vierde was geworden, was ik heel zuur geweest. Ik gun iedereen het beste, maar als het straks om een wereldtitel gaat, moet ik gewoon voorrang nemen en niet met een ander bezig zijn."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan