Tickets
Shop
Nieuws 20 aug 2020

Milieudefensie verliest kort geding tegen IJsbaan Haarlem

De kunstijsbaan in Haarlem mag deze zomer gewoon open blijven. Dat heeft de Haarlemse rechtbank donderdag tijdens een kort geding besloten. De Milieudefensie eiste dat de ijsbaan per direct gesloten zou worden, maar daar ging de voorzieningenrechter niet in mee.

Foto : Milieudefensie

De Milieudefensie Haarlem spande afgelopen dinsdag een kort geding aan tegen de gemeente, omdat het vond dat met het openen van de ijsbaan van 11 juli tot 30 augustus de regels overtreden werden. In de aan de stichting verleende vergunning zou volgens Milieudefensie staan dat de ijsbaan alleen open mag in het winterseizoen. Bovendien maakt Milieudefensie zich zorgen over de CO2-uitstoot van de koelinstallaties van de ijsbaan, waardoor het eiste dat de gemeente handhavend op zou treden. Die weigerde dat, waardoor de voorzieningenrechter werd ingeschakeld.

De voorzieningenrechter oordeelde donderdag echter dat de in 2005 door de gemeente afgegeven vergunning nog altijd geldt, omdat deze niet is ingetrokken. Zolang de vergunning niet is ingetrokken, gelden de voorschriften die daarin zijn opgenomen. In die vergunning zijn bovendien geen voorschriften opgenomen die het energieverbruik en de CO2-uitstoot tot een maximum beperken. Daarnaast oordeelde de rechter dat de afgegeven vergunning geen regel bevat die zegt dat de ijsbaan alleen in de winterperiode gebruikt mag worden om te schaatsen. "Kortom, er zijn geen regels overtreden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan