Tickets
Shop
Nieuws 13 aug 2020

Milieudefensie spant kort geding aan vanwege zomerijs in Haarlem

Milieudefensie heeft een kort geding aangespannen tegen IJsbaan Haarlem, de zaak dient op dinsdag 18 augustus. Via de voorzieningenrechter wil de milieubeweging een directe sluiting afdwingen. Sinds 11 juli ligt er zomerijs op het middenterrein waarvan kunstrijders, shorttrackers en ijshockeyers via clubs en verenigingen gebruik kunnen maken.

Foto : Milieudefensie

Vanwege de coronamaatregelen moesten alle ijsbanen in maart vroegtijdig de deuren sluiten. De half overdekte baan in Haarlem besloot daarom voor het eerst zomerijs neer te leggen voor de schaatstalenten. De lokale afdeling van Milieudefensie kwam hier tegen in het verweer en hield een paar dagen na de opening een protest bij de ingang. Volgens de milieubeweging heeft de ijsbaan, door open te zijn in de zomer, een te grote CO2-uitstoot (naar verluidt 20 ton per week). "Dat geeft een ernstige en tevens overbodige bijdrage aan de klimaatverstoring", zegt een woordvoerder. 

"Haarlem haalt toch al bij lange na zijn klimaatdoelen niet, dan moet zeker geen extra broeikasgas worden geproduceerd, als dat nergens voor nodig is. Het is niet te begrijpen dat een gemeente die pretendeert hard te werken aan klimaatneutraliteit zich zo inspant om het klimaatprobleem juist te verergeren", aldus de milieubeweging. Milieudefensie 'betreurt' dat er niet is ingegrepen door de gemeenteraad. Omgevingsdienst IJmond, die over de vergunning van de ijsbaan gaat, wees vorige week het verzoek af om met spoed handhavend op te treden en de ijsbaan te sluiten. 

Legalisering
Milieudefensie stelt dat de ijsbaan deze zomer helemaal niet open had mogen zijn en verwijst daarbij naar de vergunningaanvraag uit 2005. In het afgewezen handhavingsverzoek oordeelde de Omgevingsdienst echter dat er in de vergunning zelf niets over openingstijden staat vermeld. De vergunning geldt voor het hele jaar, aldus de dienst. En dus mag de ijsbaan ook in de zomer open blijven. Bovendien wil de Omgevingsdienst de vergunning intrekken, zodat de ijsbaan straks officieel onder het zogeheten Activiteitenbesluit valt, en daarmee is er zicht op legalisering van zomerijs.

Deze legalisering zou volgens Milieudefensie ook andere gevolgen hebben voor de leefomgeving, zoals geluidsoverlast. "Het is zeer zorgelijk dat de gemeente zo slordig met de rechten van zijn burgers omgaat." De gemeente Haarlem benadrukt dat zij niet over de vergunning gaat. "Onze wethouder wordt ook niet warm van het idee van een ijsbaan in de zomer", zegt zijn woordvoerder tegenover Haarlem105. "We gaan in gesprek met de ijsbaan over meer zonnepanelen en meer duurzame maatregelen. Maar de Omgevingsdienst gaat hierover. Dan is het niet kies als de wethouder zich hierin mengt, ook al heeft hij duurzaamheidswensen."

Het is nog niet bekend of de zitting dinsdag in de rechtszaal of via internet plaatsvindt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan