Tickets
Shop
Nieuws 23 aug 2020

Kamminga heerst als vanouds: 'Het begon weer te kriebelen'

Met vijf nationale titels was Manon Kamminga de absolute smaakmaker van het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg. De 28-jarige Haulerwijkse, die voor het eerst sinds 2017 weer deelnam aan een dergelijk NK, liet zien het inlineskaten op de piste en de weg nog altijd niet verleerd te zijn. "Het voelde wel weer een beetje als vanouds."

Foto : Glenn Wassenbergh

Kamminga veroverde op de laatste dag van het NK Baan/Weg haar 26e (one lap) en 27e (puntenkoers) nationale titel en kwam daarmee weer een stuk dichter in de buurt van het record van Elma de Vries (33 titels). De teller had echter al veel hoger kunnen staan als Kamminga de afgelopen jaren ook acte de présence had gegeven aan het NK Baan/Weg. Nadat ze in 2017 afscheid nam van het topsportbestaan legde ze zich toe op het coachvak en stond ze tijdens de NK's als coach van het RTC Midden haar rijders aan te moedigen.

Het was dan ook de reden waarom ze heel lang twijfelde of ze wel aan dít NK zou deelnemen. "Ik heb m'n rijders gevraagd of zij er problemen mee zouden hebben als ik mee zou doen. Als ook maar één iemand had gezegd dat hij of zij het niet zag zitten, had ik het niet gedaan. Gelukkig vond iedereen het leuk, waardoor ik me op het allerlaatste moment toch nog in heb geschreven", aldus Kamminga, die behalve de one lap (weg) en de puntenkoers (weg) ook de 1000 meter (piste), puntenkoers (piste) en afvalkoers (piste) op haar naam schreef. "Ik weet niet of ik er ooit eerder vijf in hetzelfde jaar heb gewonnen, maar het voelt wel heel lekker. Als vanouds."

Favoriet
Kamminga reed de laatste jaren vooral schaats- en skeelermarathons, maar op de weg en piste had ze al jaren geen wedstrijd meer gereden. Vanwege haar rol als coach stond ze echter wel langs de kant bij de landelijke baanwedstrijden en zag ze hoe de wedstrijden bij de senioren uitmonden in een mooie strijd. "Ik heb dit jaar hele leuke wedstrijden gezien bij de dames, waardoor het weer begon te kriebelen", vertelt ze. "Ik had geen idee hoe ik ervoor zou staan, maar door die wedstrijden wist ik wel op wie ik moest letten en hoe er gekoerst werd. Daar kon ik wel mijn voordeel meedoen."

Dat Kamminga na haar inschrijving meteen door haar collega's werd bestempeld als de grote titelfavoriet voor de meeste afstanden, kwam voor haar niet per se als een verrassing. "Ik heb de laatste jaren natuurlijk goed gereden tijdens de marathons, dus in die zin begrijp ik wel dat ze mij als favoriet zien. Aan de ene kant geeft het me een extra soort spanning, maar aan de andere kant zet me ook extra op scherp", aldus de Friezin, die zichzelf de afgelopen dagen wel verrast heeft. "Ik schat mezelf nooit te hoog in, dus het NK was een hele fijne bevestiging dat het fysiek en mentaal wel goed zit"

Of ze er stiekem al over nagedacht heeft om de komende jaren weer wat vaker haar neus aan het venster te steken? "Ik heb met Gerwin Smit sinds kort een assistent erbij en de groep is laaiend enthousiast over hem. Ik zal binnenkort met hem en de groep overleggen of we die samenwerking kunnen uitbreiden, zodat ik volgend jaar toch weer mee kan doen", glimlacht Kamminga, die haar rood-wit-blauwe truien als 'beloning' aan haar pupillen heeft weggegeven. "Op de eerste dag zei ik: jongens, als ik er nog eentje win, krijgen jullie er allemaal één. Nou, dat gebeurde, dus nu hebben Stijn (van de Bunt), Bret (Groot) en Timo (Lamme) een rood-wit-blauwe trui."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan