Terwijl het kwik buiten zomerse temperaturen aangeeft, stappen de schaatsers van Team Jumbo-Visma vrijdagochtend als eerste op het ijs van Thialf. Waar de meeste teams volgende week het zomerijs voor het eerst zullen betreden, bijt de ploeg van Jac Orie vrijdag als eerste commerciële team het spits af. "Het is fijn om weer in Thialf te kunnen schaatsen."

Nee, zegt Sven Kramer met een lach op zijn gezicht. “Als je 34 bent, is de eerste training in Thialf echt geen momentje meer.” De glimlach verdwijnt echter snel van zijn gezicht als de situatie rondom Thialf ter sprake komt. De Friese ijstempel verkeerde een tijd in zwaar weer en kon daardoor geen garantie geven dat er deze zomer ijs zou liggen. Het zorgde ervoor dat een aantal teams, waaronder Jumbo-Visma, de koffers pakte naar het Duitse Inzell om daar de eerste ijsmeters van het seizoen te maken. "Het is jammer, maar het is nou eenmaal gebeurd."

Zes weken later dan verwacht staan de schaatsers van Jumbo-Visma vrijdag dus op het ijs in Heerenveen. Hoewel het ijs er sinds maandag in ligt, is het door de commerciële teams (op een paar individuele rijders na) deze week nog niet in gebruik genomen. Dat heeft een reden, legt Kramer uit. "Bijna iedereen is naar Inzell geweest en heeft deze week rust. Volgende week zal het hier weer een stuk drukker zijn", verzekert de viervoudig olympisch kampioen.

Na ruim een uur trainen stapt ook Antoinette de Jong het ijs af. De 25-jarige Friezin is blij dat ze weer in het 'vertrouwde Thialf' haar rondjes mag schaatsen, maar geeft toe dat zo'n eerste training toch weer even wennen is. "Best gek, je denkt na tien dagen in Inzell te hebben getraind dat je het alweer gewend bent, maar het voelt toch weer anders", beweert De Jong, die wel een vermoeden heeft hoe dat komt. "Je hebt toch twee weken niet in de hoeken gezeten en nu zit je ineens weer in de 90 graden, dat is best wel pittig."

"Maar het is altijd fijn om hier weer te schaatsen", gaat ze verder. Op de vraag of ze de hele zomer heeft verlangd naar het moment dat ze weer op het ijs mag staan, is ze duidelijk. "Ik vind het soms wel fijn om er even vanaf te zijn, omdat je weet dat je er de hele winter ook weer opstaat. In de zomer kun je door veel te fietsen en arbeid te leveren een goed fundament leggen voor de winter", aldus De Jong, die in juni nog een operatie aan haar neus heeft gehad. "Het is altijd afwachten hoe je er dan weer voor staat, maar tot nu toe gaat het hartstikke goed."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 01 aug om 11:23