Tickets
Shop
Nieuws 17 apr 2020

Drie generaties bij Jumbo-marathonploeg hebben hetzelfde doel: 'Vooraan meekoersen'

Van oudgedienden tot jonge honden, de nieuwe marathonploeg van Team Jumbo-Visma huisvest een paar opvallende namen. Als één van de meest ervaren schaatsers in het peloton maakt Ingmar Berga de overstap van Okay Fashion & Jeans. Robert Post, in de bloei van zijn carrière, verhuist met hem mee. Met Harm Visser bevat de ploeg ook een jong marathontalent die barst van ambitie. Wat vinden de drie van hun nieuwe ploeg en welke doelen stellen zij zich voor komend seizoen?

Foto : Glenn Wassenbergh

Veel beter dat dit kan het niet, benadrukken de drie schaatsers ieder voor zich. Ze roemen de wetenschappelijke benadering en professionele begeleiding die vanuit Team Jumbo-Visma kan worden geboden. "Bij Jumbo-Visma hebben ze bewezen dat ze heel goed zijn in wat ze doen", aldus Berga. En dus wordt de lat hoog gelegd. "Ik denk dat het vergeleken met andere marathonploegen professioneler wordt, met veel testen en meer mogelijkheden qua trainingskampen."

Al sinds 2003 rijdt de 35-jarige Berga op het hoogste niveau marathons. Hij werd tweemaal Nederlands kampioen op kunstijs, tweemaal op het natuurijs van de Weissensee en pakte in 2016 nog de eindzege in de KPN Marathon Cup. Na vier jaar bij Okay Fashion & Jeans/Interfarms maakt hij in de herfst van zijn carrière nog een stap naar een grote ploeg, al kon hij ook mee overstappen naar de nieuwe fusieploeg tussen Okay en Royal A-ware. 

Berga reed in 2006 in de kleuren van DSB Bank | Foto : Soenar Chamid

"Toen in december duidelijk werd dat die fusie er zou komen, ging ik kijken wat er mogelijk was. Via via wist ik wel dat ze bij Jumbo-Visma bezig waren met een marathonploeg en toen heb ik Jac (Orie, red.) gebeld of we konden zitten. Van het een kwam het ander en toen ging het best snel", licht hij toe. "Ik zie het wel zitten om het nog eens op een andere manier aan te pakken. Natuurlijk, ik kon wel mee naar de fusieploeg, maar bij Jillert (Anema, red.) heb ik al eens gereden. Dit is echt een nieuwe uitdaging. Ik wil er nog een paar jaar voor gaan en laten zien wat ik in me heb."

De nieuwe Bergsma
Vergeleken met Berga komt Harm Visser pas net kijken. Het leeftijdsverschil mag maar liefst zestien jaar bedragen, er zijn ook overeenkomsten tussen de twee. Want net als Berga zal Visser op zeer jonge leeftijd zijn debuut maken in de Topdivisie. Met zijn negentien jaar mocht hij in zijn laatste jaar als junior al proeven van het hoogste niveau, zowel in het marathonschaatsen tijdens de doorstroommarathons, maar ook in het langebaanschaatsen. In december stond hij namelijk aan de start van de ploegenachtervolging en mass start bij de World Cup in Nagano.

Zelf is Visser er nog niet helemaal uit welk onderdeel van het schaatsen hem het beste ligt en daarom hoopt hij zich komend jaar op beide vlakken verder te ontwikkelen. "Afgelopen seizoen was het een beetje zo dat het op het moment dat ik beter ging langebanen, de marathon dubbel zoveel beter ging. Bij Jumbo-Visma is mijn hoofddoel de marathon, maar ik kan ook proberen om via de marathon mezelf op de langebaan te verbeteren, een beetje zoals Jorrit Bergsma. Ik denk dat zoiets wel bij me past en dat ik me daarin verder kan ontwikkelen. Het zou mooi zijn om op het NK Allround te staan.

Visser werd in februari voor het derde jaar op rij Nederlands kampioen bij de junioren | Foto : Hidde Muije

Met zijn contract bij Jumbo-Visma zit Visser op rozen. Door het stoppen van TalentNED was het aanbod dit jaar niet heel groot en is er weinig ruimte bij de langebaanploegen. Visser prijst zich dan ook gelukkig dat hij zijn plekje veroverd heeft. "Dit aanbod was zo mooi en goed. Het is moeilijk om in een commerciële ploeg te komen en nu krijg ik de kans om misschien wel door te stromen. Je weet dat het kan gebeuren, maar toch is het gek als je ineens gebeld wordt en iemand van de Jumbo-ploeg aan de lijn hebt. Het voelde eigenlijk meteen heel goed en ik ben blij dat het gelukt is."

Winnen is niet makkelijk
Nog voor de eerste marathon gereden is, staat het doel van de nieuwe ploeg al vast. Er moet vooraan in de wedstrijd worden meegedaan, het liefst natuurlijk met overwinningen. Zonder gevestigde sprintkopman zal het wel lastig worden om een zege te halen. Uit het afgelopen seizoen bleek des te meer dat winnen geen vanzelfsprekendheid is. Een winnaar in de Topdivisie bij de mannen pakte gemiddeld tweeënhalve overwinning, het hoogste gemiddelde van de vier marathondivisies.

Iemand die weet hoe moeilijk het is om te winnen, is Robert Post. In december 2018 kende hij zijn doorbraak door na vele podiumplaatsen eindelijk zijn eerste marathon te winnen. Aan het eind van dat seizoen stond de teller al op drie. De 27-jarige Groninger zit in de bloei van zijn leven en tekende voor het afgelopen seizoen een tweejarig contract bij Okay Fashion & Jeans. Daar was zijn beste prestatie een vierde plaats op het NK in Enschede. "Het was een heel teleurstellend seizoen, maar ik heb er wel heel veel van geleerd."

Een dolblije Post na het behalen van zijn eerste overwinning | Foto : Vincent Riemermsa

Toen het nieuws over de fusie tussen de ploegen van Okay en Royal A-ware naar buiten kwam, koos Post ervoor om zijn doorlopende verbintenis niet uit te dienen. "Ik vroeg me af of ik daar wel op mijn plek was", vertelt hij. "Dat heb ik ook direct zo richting de ploegleiding geuit. We hebben een paar vervolggesprekken gehad en zijn uiteindelijk tot een conclusie gekomen." Het belletje van Team Jumbo-Visma kwam voor Post dan ook als geroepen. "Dat was precies wat ik zocht. Toen ik ervoor koos om niet mee te gaan met de fusie wist ik niet wat de consequenties waren. Nu ben ik weer voor twee jaar onder de pannen."

In het gele pak hoopt hij zich komend jaar te herpakken en weer voor de overwinningen mee te doen. "We hebben een mooi team staan. Een goede mix van een ervaren kern aangevuld met jong talent dat we kunnen ontwikkelen en laten bloeien. Zelf wil ik wel prijzen pakken. Als je weet wat winnen is, wil je dat weer." Toch blijft Post nuchter. "Je moet eerst maar eens zorgen dat je in de gelegenheid komt om voor de overwinning mee te doen." Met al zijn ervaring is ook Berga stellig: "In een eerste jaar van een nieuwe ploeg kun je niet verwachten dat je direct vooraan staat. De motivatie is er, maar winnen zal moeilijk worden." Visser: "Vooraan meekoersen is het doel."

Naast Berga, Post en Visser bestaat de marathonploeg van Jumbo-Visma komend seizoen uit Casper de Gier (24), Erik Jan Kooiman (33) en Mats Stoltenborg (27). Bekijk hier het transferoverzicht in het marathonschaatsen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan