Tickets
Shop
Nieuws 22 dec 2018

Post wint eerste marathon na fraai ploegenspel

Robert Post heeft bij de achtste KPN Marathon Cup in Breda zijn eerste overwinning uit zijn loopbaan geboekt. De rijder van Team Bouw & Techniek rondde knap het werk van zijn ploeggenoten af. Bij de vrouwen was Manon Kamminga de snelste in een massasprint.

Foto : Vincent Riemermsa

Post was in een zware wedstrijd de snelste van een kopgroep van tien man. Naast Post maakten ook Crispijn Ariëns, Sjoerd den Hertog, Bart de Vries, Erik Jan Kooiman, Bart Swings, Jouke Hoogeveen, Frank Vreugdenhil, Bob de Vries en Bart van der Vlugt deel uit van die groep. Net na halfweg koers sloten zij met hulp van een sterke Gary Hekman en Mats Stoltenborg, die zich af lieten zakken, weer aan bij het peloton.

De koers in Breda kende veel uitvallers, waaronder Arjan Stroetinga, die vorige week in Den Haag nog ten val kwam. "Ik denk niet dat we dit jaar zo'n zware wedstrijd hebben gehad als vandaag", aldus de latere winnaar. Een 'peloton' van tien man sprintte uiteindelijk om de elfde plaats. Daarin was wittetruidrager Daniel Niero die zijn schaats als eerste over de meet drukte. Daarna mocht de kopgroep het uitvechten om de overwinning. 

In de finale kwam Den Hertog met drie ronden te gaan ten val. Vreugdenhil probeerde van de verwarring te profiteren en kreeg Bob de Vries, Post, Swings en Ariëns met zich mee. Dankzij goed ploegenspel konden Swings en Post zich goed positioneren. Met een luide kreet kwam Post als eerste over de meet. 

Voor Post was het zijn eerste zege in de Topdivisie, nadat hij eerder al diverse malen op het podium had gestaan. "Super dat ik eindelijk als eerste over de meet mag komen", sprak de opgeluchte winnaar. "Met Bart Swings erbij hadden we vandaag zes heel goede mannen. Als je dan drie man in de kopgroep hebt, moet je het eigenlijk wel afmaken."  

Kamminga opnieuw de rapste
Net als vorige week stond Irene Schouten niet aan de start bij de dames. Schouten, die dit seizoen al vier Marathon Cups won, gaf de voorkeur aan een trainingskamp in Inzell en gaf daardoor andere rijdsters de kans om voor de overwinning te gaan. Het beloofde een spectaculaire strijd te worden, maar de openingsfase van de wedstrijd was vrij rustig. Geen enkele rijdster kreeg het voor elkaar om te ontsnappen, waardoor het peloton lang bij elkaar bleef.

Halverwege de koers leek er een kopgroepje van zes weg te komen, met onder meer Lisa en Loesanne van der Geest, Yvonne Nauta, Janneke Elzinga, Anne Tauber en Ineke Dedden. Na twee ronden werden ze echter weer ingerekend. Niet veel later ging Iris van der Stelt alleen weg en zag een ronde later Janneke Ensing, Roza Blokker en Imke Vormeer bij haar aansluiten. Het viertal kreeg ruimte en dat had Lisa van der Geest, ploeggenote van Van der Stelt, ook in de gaten.

Foto : Vincent Riemersma

Zij liet zich inzakken om Van der Stelt een ronde voorsprong te gunnen. Helaas voor het mkbasics.nl-duo mislukte het plannetje en slokte het peloton de kopgroep weer op. Het betekende dat een sprint moest bepalen wie de winnares zou worden van de achtste marathon. Kamminga won die oppermachtig gewonnen door Bianca Bakker en Kelly Schouten (beiden ZiuZ) ruim voor te blijven. "Het was best een mooie wedstrijd", sprak Kamminga tevreden.

"Irene was er niet, dus dat betekende dat er weer meer kansen waren voor ons. Er waren meerdere dames die voor de winst konden gaan. Het was een zware wedstrijd, maar ik zat op de goede momenten voorin. Het kostte me wel meer moeite dan vorige week, maar ik ben blij dat ik mijn tweede overwinning heb behaald."

Beloften
Bij de beloften was er halverwege de koers een grote kopgroep van vijftien man die een ronde pakte op het peloton. Daarbij zat Casper de Gier als grootste bedreiging voor de klassementsleiders Leander van der Geest en Ruud Slagter. Beide mannen hadden de slag gemist en moesten alle zeilen bijzetten. Van der Geest wist met hulp van ploeggenoot Rienk Engele nog de oversteek te maken, waardoor uiteindelijk zestien mannen de finale ingingen. Daarin was het De Gier die de sprint won, voor Van der Geest en Merijn Scheperkamp. Van der Geest blijft drager van het oranje leiderspak, De Gier neemt wel de witte jongerentrui over van Slagter.

Foto : Vincent Riemersma

Regiotop
De voorlaatste wedstrijd bij de regiotop dames mondde wederom uit op een massasprint. Lisanne Buurman was dit keer de snelste, voor Roos Markus en Anna van den Bos. Van den Bos nam met haar podiumplaats de leiding in het klassement over van Evelien Vijn, die er dit keer niet bij was. De finalewedstrijd in de regiotop wordt 12 januari verreden in Heerenveen.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan