Tickets
Shop
Nieuws 08 sep 2019

Van Gorp herpakt zich na misser: 'Die fout mag je niet maken'

Lenne van Gorp is het seizoen begonnen met een 23e plek op de Junior Grand Prix in Riga. De 16-jarige kunstschaatsster liet geen vlekkeloze korte en lange kür zien, maar wist wel een plek te stijgen in het eindklassement.

Foto : Piet van Es

Van Gorp begon donderdag goed aan haar korte kür op de muziek van Tango de los Exilados met een drievoudige Loop. Maar vervolgens draaide ze bij de triple Lutz haar lichaam te snel open en kon ze de sprong niet maken, het werd slechts een (ongeldige) enkelvoudige. De combinatie maakte de Reuselse nog wel af met een dubbel Toeloop. Met haar expressieve presentatie en goede passenreeks wist Van Gorp wel te scoren bij de jury. Het leverde een totaal op van 40,92 punten.

Direct na afloop van de korte kür, nog op het ijs, sloeg de juniore zichzelf letterlijk voor haar hoofd. "Ik was boos op mezelf, want zo'n fout mag je echt niet maken", aldus Van Gorp. "Het scheelt zo zes of zeven plekken in het klassement en dat wist ik al voordat ik de punten kreeg, dus daar baalde ik van. Als ik was gevallen, was het jammer geweest maar dat had kunnen gebeuren. Ik wilde de sprong zo goed doen en dacht een seconde voordat ik ging springen nog dat het ging lukken. Mezelf herpakken is wel heel goed gelukt. Dat is iets waar ik dit seizoen hard aan heb gewerkt."

In haar lange kür probeerde Van Gorp vrijdag alle sprongen drievoudig te doen en de jury honoreerde ze ook bijna allemaal als zodanig. "Het is technisch gezien een heel zware kür", vertelt ze. "Mijn focus lag op de uitvoering van de routine, want de plek deed er al niet meer toe na de korte kür. De enige drievoudige sprong die is gedegradeerd, was die in de korte kür fout is gegaan. Ik heb tegen mezelf gezegd: het maakt niet uit hoe je 'm doet, als je die maar springt."

Bij de landingen raakte Van Gorp een aantal keer uit balans en een val na de drievoudige Loop kostte haar een punt aftrek. Op de melodramatische tonen van Bring Me Back to Life wist ze zich te herstellen met prima spin-elementen. Een totaal van 72,78 punten bracht haar naar een 22e plek op de vrije kür, waardoor ze in de eindklassering naar plaats 23 steeg met een eindscore van 113,70 punten. "Ik ben vooral tevreden met hoe ik terug ben gekomen in de lange kür."

Twee meter kleiner
"De ijsbaan in Riga is twee meter kleiner aan elke kant (58 bij 28 meter in plaats van 60 bij 30 meter), maar ik had er niet veel last van. Ik lees alles van tevoren goed door dus in de aankondiging had ik het al gezien", legt Van Gorp uit. "Ik dacht altijd dat er een standaardmaat was, maar in Amerika zijn de banen zelfs zes meter kleiner. Omdat ik wist, heb ik er in de trainingen ook rekening mee gehouden. Normaal gesproken ga ik tot de uiterste hoeken van de schaatsbaan, maar nu dacht ik: nee, dat moet je niet doen, want in Riga kan dat ook niet."

Op basis van deze wedstrijd en de eerste Junior Grand Prix in Courchevel waarop Lindsay van Zundert het ijs betrad, wordt bepaald wie Nederland mag vertegenwoordigen op de vijfde GP in Gdansk. Naast deze internationale wedstrijden heeft Van Gorp nog een groot doel voor dit jaar. "Ik wil proberen om de punten voor het EK en WK bij de senioren te halen. Op een gegeven moment is het goed geweest bij de junioren en moet je nieuwe mensen een kans geven. Wedstrijden rijden bij de senioren is iets wat ik al lang wil, dus ik ben blij dat het eindelijk mag."

De wedstrijden waarop het zou moeten gebeuren, zijn al omcirkeld in de kalender. "Ik ga in oktober de eerste selectiewedstrijd (KNSB Cup) doen. Om te zien waar ik in Nederland sta en nog een extra wedstrijd in de benen te hebben. Daarna ga ik waarschijnlijk naar Boedapest. Ik ben heel benieuwd. Het hoeft dit jaar nog niet top te zijn, maar wil gewoon plezier hebben en ook bij de senioren laten zien dat ik het nog steeds kan. Ik word binnenkort zeventien, dan ben ik oud genoeg en ik heb ook voldoende ervaring bij de junioren."

Minieme verschillen
Na de korte kür ging de Russin Daria Usacheva aan de leiding, op de voet gevolgd door haar landgenote Maiia Khromykh en Hae-in Lee uit Zuid-Korea. Lee moest een dag later als eerste van de drie het ijs op en liet een nagenoeg foutloze vrije kür zien. Ze steeg naar de eerste plaats met een totaalscore van 197,63 punten. In de daaropvolgende küren van Usacheva en Khromykh deden valpartijen hen de das om. Usacheva zakte naar plek twee (194,40 punten), terwijl Khromykh door de Japanse Rino Matsuike van het podium werd gehouden (193,03 om 190,73 punten). Lee bezorgde Zuid-Korea daarmee het eerste goud op de Junior Grand Prix in veertien jaar.

Bij de mannen behield Andrei Mozalev zijn eerste plek. De Rus maakte in zijn lange kür indruk met twee viervoudige Toeloop en kwam uit op een totaalscore van 223,72 punten. Daarmee bleef Mozalev ruim voor de nummer twee Sih-yeong Lee uit Zuid-Korea (218,31 punten) en zijn landgenoot Daniil Samsonov (211,62 punten). De Canadees Joseph Phan stond op brons na de korte kür, maar zakte met twee valpartijen naar plaats zes in het eindklassement.

Het nieuwe Russische duo Elizaveta Khudaiberdieva en Andrey Filatov wist bij het ijsdansen nipt het goud binnen te slepen. Na de ritmische dans op vrijdag had het tweetal een voorsprong van twee punten op Maria Kazakova en Georgy Reviya. Maar dankzij een eerste plek op de vrije dans kroop het Georgische duo nog akelig dichtbij. Het uiteindelijke verschil bedroeg minder dan een half punt: 165,59 om 165,23 punten. De Canadese Natalie d'Alessandro en Bruce Waddell verloren hun derde plek eveneens op een haartje aan Sofya Tyutyunina en Alexander Shustitskiy uit Rusland (152,79 om 152,12 punten).

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan