Het is officieel nog zomer, maar voor de kunstrijders is het seizoen alweer begonnen. De 15-jarige Lenne van Gorp debuteert dit weekend op de Junior Grand Prix in Linz. Vorig jaar kwam ze voor het eerst uit bij de junioren en nu mag ze Nederland vertegenwoordigen in deze internationale competitie.

In haar eerste jaar als juniore veroverde Van Gorp meteen een zilveren medaille op het NK Kunstrijden, achter Caya Scheepens. Dankzij een goed optreden van Kyarha van Tiel op het WK Junioren sleepte Nederland vijf startplekken binnen voor de Junior Grand Prixwedstrijden van dit seizoen. Samen met Scheepens en Van Tiel werd Van Gorp uitverkozen door de selectiecommissie van de KNSB.

"Aan het begin van het vorige seizoen had ik helemaal niet verwacht dat ik nu geselecteerd zou worden", vertelt Van Gorp. "Ik wilde vooral veel leren, maar het is eigenlijk heel snel gegaan. Nadat ik tweede werd op het NK dacht ik wel dat de kans op selectie erin zat. Ik had het stiekem gehoopt en ook wel verwacht maar als je het dan te horen krijgt, ben je wel blij."

Klaar voor
Het toernooi in Oostenrijk is de eerste Junior Grand Prix waar Nederland naartoe mocht en dat Van Gorp daar start, is een bewuste keuze geweest van haarzelf. "Voor de andere Junior Grand Prixs ben ik eerste reserve en ik dacht als ik nu zorg dat ik er klaar voor ben, ben ik dat ook voor de andere wedstrijden. Ik weet straks hoe ik ervoor sta en ik wil de zekerheid hebben dat ik beide küren uit kan schaatsen."

Op de vraag hoe Van Gorp zich heeft voorbereid op dit seizoen, is het antwoord 'heel veel trainen'. "Ik ben begonnen met een week bij Stichting Kunstrijden Nederland (SKN), daarna drie weken trainingskamp in Oberstdorf (Duitsland), twee weken in Turnhout (België) en een week in Egna (Italië)." Van Gorp woont in Noord-Brabant maar traint net over de grens in Turnhout. "Ik kon kiezen uit Tilburg, Eindhoven en Turnhout en voor mij is Turnhout de beste optie, daar zit een supergoede trainer (Carine Herrygers, red.)."

Working on my new programs with @adamsolya 💕⛸

Een bericht gedeeld door Lenne van Gorp (@lennevangorpx) op

Hoewel de kunstrijdster al vaker toernooien in het buitenland heeft gereden, is starten in een Junior Grand Prix toch een ander verhaal. "Ik sta voor het eerst in zo'n grote wedstrijd en je wordt nu uitgezonden door je land. Je doet natuurlijk altijd je best maar onbewust wil je het hier heel goed doen om te bewijzen dat je het echt kunt. Ik heb daarvoor maar één kans en dat is nu."

Beste schaatsers
Desondanks wil Van Gorp niet te veel verwachten van haar debuut, 'want dan kan het alleen maar tegenvallen'. Er staan 34 rijdsters aan de start en ze hoopt op een plaats in de top 20. "Als dat niet lukt, is het ook geen drama. Ieder land stuurt zijn beste schaatsers naar de Junior Grand Prix. Mijn hoogste notering op een ISU-wedstrijd was vorig jaar de vijftiende plaats. Tegen bepaalde schaatssters kijk ik echt wel op maar bij sommigen denk ik 'daar moet ik toch wel boven kunnen eindigen'", zegt Van Gorp met een lach.

In Linz rijdt de Brabantse vrijdag haar nieuwe korte kür en zaterdag de vrije kür, die hetzelfde is als vorig jaar. Ze heeft wel een nieuw element toegevoegd aan haar routine. "Ik heb vorig seizoen een keer een triple flip geprobeerd maar toen had ik 'm nog niet echt onder de knie. Nu kan ik die sprong wel en ga ik 'm ook proberen. Het is wel extra spannend. Waarschijnlijk doe ik de triple al in de korte kür maar zeker in de lange kür."

Meer lezen over kunstrijden? Klik hier!

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 31 aug 2018 om 13:55